Hooge Zwaluwe, bevrijdingsmonument

Artiest:Pierrot van Leest
Hooge Zwaluwe, bevrijdingsmonument

Geschiedenis


Het bevrijdingsmonument in Hooge Zwaluwe (gemeente Drimmelen) is opgericht ter herinnering aan de bevrijding van Hooge Zwaluwe en Helkant door het Poolse leger in november 1944. Het gedenkteken is ook een nagedachtenis aan alle burgers en militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen.

Oprichting
De oprichting van het bevrijdingsmonument was een initiatief van Pieter den Dunnen, toen wethouder van de gemeente Hooge en Lage Zwaluwe. Hij organiseerde een inzamelingsactie onder de inwoners van de gemeente om het monument te kunnen realiseren. Een samenwerkingsverband tussen de gemeentes Hooge en Lage Zwaluwe en Weth maakte de oprichting van het monument mogelijk.

Onthulling
Het bevrijdingsmonument is onthuld op 5 november 1994, precies vijftig jaar na de bevrijding van Hooge Zwaluwe en Helkant. De onthulling maakte deel uit van een groot herdenkingsfeest waarbij vele Poolse oud-strijders aanwezig waren.

Info


Vorm en materiaal
Het bevrijdingsmonument in Hooge Zwaluwe (gemeente Drimmelen) is een in donkerrood baksteen uitgevoerde gedenksteen met in het midden een grijsmarmeren gedenkplaat.

Tekst
De tekst op de gedenkplaat luidt:

'DIT MONUMENT IS OPGERICHT
OP 5 NOVEMBER 1994
TER NAGEDACHTENIS AAN HEN DIE VIELEN
IN DE PERIODE MEI 1940 - NOVEMBER 1944
EN TER ERE VAN ONZE POOLSE BEVRIJDERS
HET VERLEDEN IS ALTIJD TEGENWOORDIG
(MAETERLINCK)'.

Symboliek
De tekst op de gedenkplaat duidt op de herinnering aan de bevrijding, waaraan met dankbaarheid wordt teruggedacht en aan de vrijheid die ook nu nog als een belangrijk gegeven moet worden gezien.

Overige info


Bron
De heer Pieter den Dunnen.

Menu