Menu

Hoogeveen, monument bij het NS-station (1)

Geschiedenis


Het monument bij het NS-station herinnert aan de crash van de Amerikaanse piloot Albert A. Albino.

Omdat het vliegtuig tussen de rails was neergestort, werden het wrak en de piloot niet meteen geborgen. De Duitsers gooiden de krater van de inslag dicht en herstelden snel de rails. De spoorlijn was voor hen van belang voor het transporteren van joden naar doorgangskamp Westerbork. Pas in 1978, bij de bouw van een tunnel onder station Hoogeveen, kwamen de stoffelijke resten van de piloot en de wrakstukken van het toestel naar boven.

Oprichting
Het monument is tot stand gekomen op Initiatief van Bé Thalen. Thalen was eigenaar van het propellerblad van het vliegtuig. Hij kreeg het wrakstuk in 2002 in bezit na een faillissementsverkoop op vliegveld Hoogeveen. Thalen heeft de restauratie van het propellerblad en de plaatsing van het monument zelf betaald.

Info


Vorm en materiaal
Het monument bij het NS-station te Hoogeveen (gemeente Hoogeveen) is gemaakt van een propellerblad van het op 29 november 1943 neergestorte Lockheed P-38 Lightning vliegtuig van vliegenier Albert A. Albino.  Dit propellerblad staat op een zwarte sokkel van natuursteen. Op deze sokkel is een metalen informatieplaquette bevestigd.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'OP DEZE PLAATS STORTTE IN DE MIDDAG VAN 29 NOVEMBER 1943 EEN LOCKHEED P-38 LIGHTNING
VAN DE 55STE FIGHTER GROUP VAN DE AMERIKAANSE LUCHTMACHT NEER WAARBIJ DE 24-JARIGE TWEEDE LUITENANT-VLIEGER ALBERT A. ALBINO OM HET LEVEN KWAM. ALBINO BEGELEIDDE OP DIE BEWUSTE DAG GEALLIEERDE BOMMENWERPERS TIJDENS EEN BOMBARDEMENTSVLUCHT NAAR BREMEN TOEN HIJ OP DE TERUGWEG NAAR DE THUISBASIS IN ENGELAND DOOR EEN DUITSE JAGER WERD NEERGESCHOTEN. MET DE TOMELOZE VAART STORTTE DE STUURLOOS GEWORDEN LIGHTNING VLAK NAAST HET STATIONSGEBOUW TUSSEN DE RAILS EN VERDWEEN DIEP IN DE GROND. DE VLIEGER KREEG DAARBIJ NIET DE KANS OM ZIJN VLIEGTUIG BIJTIJDS TE VERLATEN. TIJDENS DE CONSTRUCTIE VAN DE VOETGANGERSTUNNEL IN MAART 1978 IS DEZE PROPELLER GEBORGEN. DE TOEN OOK GEVONDEN STOFFELIJKE RESTEN VAN ALBERT ALBINO ZIJN OVERGEBRACHT NAAR ZIJN GEBOORTEPLAATS PORTLAND IN OREGON, USA EN DAAR BEGRAVEN.'

Wijziging
Het propellerblad werd op 21 mei 2015 van de sokkel gestolen. Gerrit Boxem, luchtvaartcorrespondent van de Hoogeveensche Courant bleekt nog een gedeelte van een andere propeller van dit vliegtuig in zijn bezit te hebben. Op initiatief van de Historische Kring Hoogeveen maakte Jacco Schonewille daarvan een nieuw monument. Dit monument is op 28 november 2015 opnieuw onthuld.

Overige info


Locatie
Het monument bij het NS-station in Hoogeveen (gemeente Hoogeveen) staat vlak bij de plek waar het vliegtuig 70 jaar geleden is neergestort.

Bronnen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief