Menu

Hoorn, monument aan de Italiaanse Zeedijk

Artiest: Peter de Rijcke
Hoorn, monument aan de Italiaanse Zeedijk

Geschiedenis


Het monument aan de Italiaanse Zeedijk in Hoorn (gemeente Hoorn) herinnert aan haar vermoorde joodse burgers én aan de synagoge die hier heeft gestaan.

De synagoge is tijdens de bezetting aan een NSB-er verkocht. Het is niet bekend wat er met het interieur gebeurd is. In 1948 is de joodse gemeente van Hoorn bij die van Enkhuizen gevoegd. In 1953 is het gebouw aan de gemeente Hoorn verkocht en daarna gesloopt.

Oprichting
De gemeente richtte in 1979 een monument op ter nagedachtenis aan haar vermoorde joodse burgers. Op de plaats waar eens de synagoge stond is in de muur van de nieuwbouw een gedenksteen aangebracht.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1979.

Info


Vorm en materiaal
Het monument aan de Italiaanse Zeedijk in Hoorn (gemeente Hoorn) is een gevelsteen met in reliëf een afbeelding van de voormalige synagoge. De steen is 40 bij 40 centimeter.

Tekst
De tekst op de gevelsteen luidt:

'DEZE STEEN WEENT VAN UIT DE MUUR'.

Overige info


Locatie
Het monument is aangebracht in de gevel van het pand aan de Italiaanse Zeedijk 122 te Hoorn (gemeente Hoorn).

Bronnen

  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3;
  • Comite 40-45;
  • Dhr. Pim Ligtvoet.

Meer informatie
De app 'Oorlog in Hoorn' is een speurtocht door het Hoorn van toen en is bestemd voor kinderen van 10 t/m 12 jaar. De app gratis te downloaden in de appstore (Apple) en de playstore (Android).

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief