Menu

Hoorn, 'Zij vielen voor ons'

Artiest: Truus Menger-Oversteegen (29-08-1923)
Hoorn, 'Zij vielen voor ons'

Geschiedenis


Het monument 'Zij vielen voor ons' in Hoorn is opgericht ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de botsing tussen twee Amerikaanse vliegtuigen.Op 7 juli 1944 was de 390th Bomb Group van de 8th US Army Air Force opgestegen van de vliegbasis Parham in Engeland. Doel was een raffinaderij in Merseburg, Duitsland. De vliegtuigen vlogen in formatie totdat een van de vliegtuigen uit koers raakte. Dit vliegtuig botste tegen zijn achterligger. Beide vliegtuigen explodeerden boven Hoorn. Brokstukken van de vliegtuigen kwamen verspreid neer en richtten veel schade aan. De bommen die de vliegtuigen vervoerden waren nog niet op scherp gezet en hierdoor ontploften de bommen niet toen ze samen met de brokstokken op de grond terecht kwamen. Onder de burgerbevolking van Hoorn vielen slachtoffers en ook 13 bemanningsleden van de beide vliegtuigen kwamen om het leven.

Info


Vorm en materiaal Het monument 'Zij vielen voor ons' in Hoorn is een bronzen sculptuur. Het beeld is geplaatst op een betonnen voetstuk en een afgietsel in brons van oude vleugelrestanten.Op het voetstuk is een ook bronzen sculptuur bevestigd.Tekst De tekst op het voetstuk luidt:'ZIJ VIELEN VOOR ONS'

Overige info


Locatie Het monument geplaatst ter hoogte van Westerdijk 139 te Hoorn.Bronnen
  • Mevrouw Janine van Dijk;
  • De heer Frans Zack;
  • www.tweede-wereldoorlog.nl.
Meer informatie De app 'Oorlog in Hoorn' is een speurtocht langs de monumenten en vertelt het verhaal erbij. De app is bestemd voor kinderen van 10 t/m 12 jaar. De app gratis te downloaden in de appstore (Apple) en de playstore (Android).

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief