Menu

Horn, oorlogsmonument

Artiest: Har Sillen (13-05-1949)
Horn, oorlogsmonument

Geschiedenis


Het oorlogsmonument herinnert de inwoners van Horn (gemeente Leudal) aan 32 dorpsgenoten die door oorlogshandelingen zijn omgekomen: 30 burgers sneuvelden tijdens de Tweede Wereldoorlog en twee kwamen om het leven in het voormalige Nederlands-Indië.Oprichting Aanleiding voor oprichting was de herdenking van 40 jaar bevrijding.Onthulling Het monument is onthuld in november 1984 door burgemeester K. van Gerven.

Info


Vorm en materiaal Het oorlogsmonument in Horn (gemeente Leudal) is een gedenksteen, bestaande uit twee afgebroken betonpilaren die een kruisvormige opening in het midden hebben. In het monument is een loden huls ingegoten met 32 namen van oorlogsslachtoffers. Aan de voet van de gedenksteen liggen een aantal maaskeien. Het gedenkteken is 2 meter 20 hoog.Teksten De tekst op de gedenksteen luidt:'1940 1945'.In bronzen letters staat op een van de keien vermeld:'VOOR 32 DORPSGENOTEN KWAM DE DOOD TE VROEG, EN DE BEVRIJDING TE LAAT... MEI 1985'.Symboliek Volgens ontwerper Har Sillen symboliseert 'de ruwe bovenvorm de verwoesting, de opening ertussen de leegte van de oorlogsjaren en het kruis dat velen toen te dragen hadden'.Wijziging In april 2021 is het monument door vandalen beschadigd. Een deel van de tekst, die uit metalen tekens bestond, is van het monument afgehaald.

Overige info


Locatie Het monument staat op het Raadhuisplein voor de kerk aan de Wal te Horn (gemeente Leudal).Bronnen Voor meer informatie Horne, Horn, Häör van Jac Wijnands (Eigen uitgave, 1989).

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief