Menu

IJlst, monument in het gemeentehuis

Artiest: Willem Johannes Valk (1898-1977)
IJlst, monument in het gemeentehuis

Geschiedenis


Het monument in het gemeentehuis te IJlst (gemeente Súdwest-Fryslân) is opgericht ter nagedachtenis aan de toenmalige burgemeester van hun gemeente, mr. Sijbrand Marinus van Haersma Buma, die op 11 december 1942 in het concentratiekamp Neuengamme is omgekomen.

Burgemeester Van Haersma Buma was de oprichter van het Legioen Oud-Frontstrijders (L.O.F.), een verzetsorganisatie van oud-militairen. Op 3 februari 1941 belegde de bezetter een bijeenkomst in Leeuwarden, waarbij de burgemeesters en gemeentelijke politiechefs aanwezig moesten zijn. Na afloop werd Van Haersma Buma gearresteerd, omdat hij een uitgezaagd dubbeltje ('koninginnekopje') op zijn revers droeg. Eind februari moest hij zich hiervoor verantwoorden voor een Duitse instantie in Den Haag. Van Haersma Buma weigerde een verklaring te ondertekenen, waarin stond dat hij de beeltenis van zijn 'ehemalige Königin' had gedragen. Vervolgens werd hij uit zijn burgemeestersambt ontheven.

Op 7 mei 1941 werd Van Haersma Buma gearresteerd, toen hij clandestien in café 'Het Park' een vergadering van burgemeester en wethouders bijwoonde. Via het 'Oranjehotel' in Scheveningen werd hij overgebracht naar Kamp Amersfoort. Vervolgens werd hij weggevoerd naar het concentratiekamp Neuengamme, waar hij op 11 december 1942 overleed.

Onthulling
Het monument is onthuld op 17 mei 1947.

Info


Vorm en materiaal
Het monument in het gemeentehuis te IJlst (gemeente Súdwest-Fryslân) is een bronzen buste, geplaatst op een voetstuk van natuursteen. Het gedenkteken is 1 meter 90 hoog, 24 centimeter breed en 24 centimeter diep.

Tekst
De tekst op het voetstuk luidt:

''HY KNIBBELE FOAR GOD'
MR. SIJBRAND MARINUS VAN HAERSMA BUMA
BURGEMEESTER VAN WYMBRITSERADIEL
GEBOREN 30-12-1903
OVERLEDEN IN HET DUITSCHE CONCENTRATIEKAMP NEUENGAMME
OP 11-12-1942'.

Overige info


Locatie
Het monument is geplaatst in de hal van het gemeentehuis, gelegen aan de Stadslaan te IJlst (gemeente Súdwest-Fryslân).

Bron
Voormalige Gemeente Wymbritseradiel.

Voor meer informatie

www.wymbrits.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief