Menu

IJzendijke, bevrijdingsmonument

Artiest: Ir. P.H. Hekkema
IJzendijke, bevrijdingsmonument

Geschiedenis


Het bevrijdingsmonument in IJzendijke (gemeente Sluis) herinnert aan de bevrijding van IJzendijke op 17 oktober 1944 door geallieerde militairen.

Geen streek in Nederland werd zo zwaar getroffen als West-Zeeuws-Vlaanderen tijdens de bevrijding in het najaar van 1944. Per vierkante meter vielen daar de meeste granaten. De stadjes en dorpen lagen 24 uur per etmaal onder geallieerd granaatvuur. Overdag maakten de alom aanwezige geallieerde vliegtuigen het leven boven de grond vrijwel onmogelijk. Het aantal slachtoffers onder de burgerbevolking liep in de honderden. Plaatsen als Breskens, Schoondijke, Oostburg en Sluis werden vrijwel met de grond gelijk gemaakt. Het aantal kapot geschoten huizen overtrof percentueel gezien elk ander gebied in Nederland. Het land was letterlijk omgeploegd door een regen van bommen en granaten.

Na de val van Antwerpen op 4 september 1944, zette de bezetter alles op alles om de monding van de Westerschelde, de toegang tot de zeehaven Antwerpen, tot de laatste man te verdedigen, teneinde de opmars van de geallieerden te vertragen. Het gebied ten noorden en ten zuiden van de monding van de Westerschelde was tot één grote vesting omgebouwd. Hier speelde zich in de herfst van 1944 een beslissende slag af, die na twee maanden van hevige gevechten en ten koste van grote verliezen in het voordeel van de geallieerden werd beslist. Het hoogtepunt van de strijd in West Zeeuws-Vlaanderen viel tussen 6 en 29 oktober.

Info


Vorm en materiaal
Het bevrijdingsmonument in IJzendijke (gemeente Sluis) is een ingemetseld reliëf van witte natuursteen. Op de steen is het gemeentewapen aangebracht, met daaronder een geallieerd vliegtuig. Om het relief bevindt zich een plaquette met namen.

Tekst
De tekst op het reliëf luidt:

'OP DEN 17 OCT. 1944
WERD IJZENDIJKE
BEVRIJD.'

Wijziging
Op 15 oktober 2016 werd in aanwezigheid van familieleden van de overleden oorlogsslachtoffers de aanpassing van het monument onthuld. Aan het originele monument is een plaquette toegevoegd waarin de namen van alle 26 IJzendijkse oorlogsslachtoffers uit de periode 1940-1945 staan gegraveerd. De toevoeging van deze plaquette is gerealiseerd door het Bevrijdingscomite IJzendijke. 

Overige info


Locatie
Het reliëf is aangebracht op de gevel van de toren, bij de brandkazerne aan het 17 Oktoberplein te IJzendijke (gemeente Sluis).

Bronnen

  • De heer Theo Snijders;
  • De heer Anton van Merode;
  • Website http://www.gemeentesluis.nl/;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief