Menu

IJzendijke, 'Monument voor Burgerslachtoffers'

IJzendijke, 'Monument voor Burgerslachtoffers'

Geschiedenis


Het 'Monument voor Burgerslachtoffers' in IJzendijke (gemeente Sluis) is opgericht ter nagedachtenis aan alle medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

Geen streek in Nederland werd zo zwaar getroffen als West-Zeeuws-Vlaanderen tijdens de bevrijding in het najaar van 1944. Per vierkante meter vielen daar de meeste granaten. De stadjes en dorpen lagen 24 uur per etmaal onder geallieerd granaatvuur. Overdag maakten de alom aanwezige geallieerde vliegtuigen het leven boven de grond vrijwel onmogelijk. Het aantal slachtoffers onder de burgerbevolking liep in de honderden. Plaatsen als Breskens, Schoondijke, Oostburg en Sluis werden vrijwel met de grond gelijk gemaakt. Het aantal kapot geschoten huizen overtrof percentueel gezien elk ander gebied in Nederland. Het land was letterlijk omgeploegd door een regen van bommen en granaten.

Na de val van Antwerpen op 4 september 1944, zette de bezetter alles op alles om de monding van de Westerschelde, de toegang tot de zeehaven Antwerpen, tot de laatste man te verdedigen, teneinde de opmars van de geallieerden te vertragen. Het gebied ten noorden en ten zuiden van de monding van de Westerschelde was tot één grote vesting omgebouwd. Hier speelde zich in de herfst van 1944 een beslissende slag af, die na twee maanden van hevige gevechten en ten koste van grote verliezen in het voordeel van de geallieerden werd beslist. Het hoogtepunt van de strijd in West Zeeuws-Vlaanderen viel tussen 6 en 29 oktober 1944.

Info


Vorm en materiaal
Het 'Monument voor Burgerslachtoffers' in IJzendijke (gemeente Sluis) is een gemetselde gedenksteen van lichte natuursteen (graniet). De steen is rechthoekig en heeft een ronde bovenkant en doet denken aan een grafzerk. Voor de steen is een stenen bloemenbak met viooltjes aangebracht.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

'VOOR
DE OORLOGS-
SLACHTOFFERS
VAN
IJZENDIJKE
1940-1945'.

Overige info


Locatie
Het monument bevindt zich op de Algemene begraafplaats van IJzendijke (gemeente Sluis).

Bronnen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief