Menu

Itteren, plaquette voor Engelse bemanningsleden

Itteren, plaquette voor Engelse bemanningsleden

Geschiedenis


Het monument is opgericht ter nagedachtenis van vier Engelse bemanningsleden die in de nacht van 2 op 3 juli 1941 met een Engelse Whitley bommenwerper neergestort zijn in Itteren.

Op woensdag 2 juli 1941 om 22.24 uur vertrokken in totaal 152 bommenwerpers vanuit de RAF-basis Middleton St. George richting Bremen, Keulen, Duisburg en Cherbourg.

Eén van deze bommenwerpers, een Whitley Z6658 van het 78e squadron ging op weg naar Keulen en werd bestuurd door piloot Sergeant George A. Jepson, 20 jaar oud. Daarnaast zaten in het vliegtuig ook navigator Gerald Kennedy, 20 jaar oud, sergeant George Alfred Avory, 20 jaar oud en sergeant John French Hollingworth, 25 jaar oud. De laatste twee waren radiobedienden en schutters.

In diezelfde nacht van 2 op 3 juli, om 1.03 uur, werd de Whitley onderschept door een Duitse Messerschmidt Bf 110 nachtjager van 2/NJG. Deze Messerschmidt werd bestuurd door de befaamde nachtjager Oberleutnant Reinhold Knacke. De Whitley werd geraakt door de Messerschmidt en vatte vlam boven ons dorp Itteren.

Het verhaal gaat dat het brandende toestel waarschijnlijk op woningen in Itteren zou storten. Maar doordat de piloot het brandende toestel nog net boven een woning op de hoek van Op de Bos en Geneinde omhoog wist te trekken is dat toentertijd voorkomen. Het toestel was al zo laag boven de grond dat de bemanningsleden zich niet meer in veiligheid konden brengen met hun parachute. Op de plek waar het vliegtuig neerstortte, lag toentertijd het voetbalveld van de Itterse Boys. Het toestel kwam neer vlak bij het doel. 

In eerste instantie werden de vier bemanningsleden van de Whitley begraven op de Algemene begraafplaats in Venlo. Daarna hebben ze hun laatste rustplaats gevonden op de Britse Militaire begraafplaats Jonkerbosch te Nijmegen.

Oprichting
Het monument is opgericht op initiatief van Heemkunde Itteren.

Onthulling
Het monument is onthuld op 2 juni 2006.

Info


Vorm en materiaal
De plaquette voor Engelse bemanningsleden bestaat uit een plaquette van zandsteen met daarop emblemen van metaal en metalen platen met gegraveerde tekst.

Tekst
De tekst op het monument luidt:
'TER NAGEDACHTENIS AAN DE BEMANNING
VAN DE 2-MOTORIGE BOMMENWERPER DIE
OP 3 JULI 1941 NEERSTORTTE TE ITTEREN

† SGT GEORGE A. AVORY (21 JAAR)
† SGT JOHN F. HOLLINGWORTH (25 JAAR)
† SGT ALBERT JEPSON (25 JAAR)
† P/O GERALD M. KENNEDY (23 JAAR).'

Overige info


Locatie
De plaquette bevindt zich aan de gevel aan de noordoostzijde van de Sint Martinuskerk, Brigidastraat 65 in Itteren (gemeente Maastricht).

Bron
Heemkunde Itteren.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief