Menu

Jaarsveld, monument op Lekdijk Oost

Artiest: Jan van Ipenburg
Jaarsveld, monument op Lekdijk Oost

Geschiedenis


Het monument op Lekdijk Oost herinnert de inwoners van Jaarsveld (gemeente Lopik) aan de Britse Halifax bommenwerper (BB 375 EQ-T), die in de nacht van 20 op 21 juni 1943 is aangeschoten en in de Lek nabij Jaarsveld is neergestort.

De bommenwerper met zeven bemanningsleden aan boord behoorde tot het 408ste Goose Squadron van de Royal Canadian Air Force. Bij de crash kwamen vijf van de zeven Canadezen om het leven.

De namen van de vijf slachtoffers luiden:

2e Lt. Clifford Clarence Reichert (piloot), 2e Lt. John Peter Dockerill (telegrafist/schutter), 2e Lt. Gordon Mitchell McLean (boordwerktuigkundige), 2e Lt. Joseph Earl Monohan (bommenrichter) en 2e Lt. William Searle (boordschutter).

Twee inzittenden overleefden het ongeluk: 2e Lt. George Iric Pridham (telegrafist/schutter) en 2e Lt. James Coyle Brown Russell (navigator).

Oprichting
Ruim veertig jaar na de crash kwam de vliegtuigmotor weer boven water. Op het monument staan de woorden weergegeven van een van de overlevenden, luitenant George Pridham.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1985 door de Commissaris van de Koningin in Utrecht, mr. P. van Dijke, ter gelegenheid van de 40ste herdenking van de bevrijding.

Info


Vorm en materiaal
Het monument op Lekdijk Oost te Jaarsveld (gemeente Lopik) is een glazen vitrine met een vliegtuigmotor van een Halifax-bommenwerper. De vitrine wordt doorboord door een vleugel van aluminium. Het monument is 3 meter hoog, 3 meter 20 breed en 2 meter 75 diep. De vleugel is 7 meter hoog. De tekst op de glasplaat is een citaat van het opperhoofd van de Dwamisch-stam.

Teksten
De tekst op de glasplaat luidt:

'MASSIEF FRONT
ZIJ WAREN EEN DEEL
ER UIT GEPLUKT
GEVALLEN
HUN IDEAAL
SCHERP GEKLOOFD
VAN WAARUIT
WIJ
HET DE VLEUGELS
MOETEN GEVEN
VER TE DRAGEN
VOOR VRIJHEID
1945 - 1985'.

Op de achterkant staan de namen van zeven bemanningsleden. De tekst is van luitenant George Pridham:

'THEY ARE TOGETHER
FIVE GREAT MEN'.

Symboliek
Ontwerper Jan van Ipenburg heeft het gedenkteken als volgt omschreven: 'V-vorm, driehoeken, drie uitgangspunten: vrede, vrijheid en verdraagzaamheid. Vierkanten: noord, oost, zuid en west. De cirkel sluit zich om het geheel door een sierbestrating in de vorm van een windroos.'

Wijziging
Sinds eind 2015 zijn de namen van de zeven bemanningsleden niet meer op het monument aanwezig. Door weersomstandigheden zijn deze  waarschijnlijk vervaagd.

Overige info


Locatie
Het monument is geplaatst op Lekdijk Oost aan de rivier de Lek, ten oosten van de S.L. van Alterenlaan in Jaarsveld (gemeente Lopik).

Bronnen

  • Gemeente Lopik;
  • Oorlogsmonumenten in de Provincie Utrecht van Ingrid van Beuzekom, Roland Blijdenstijn en Rob van Olderen. Stichtse Monumenten Reeks (Utrecht, Uitgeverij Matrijs, 1995). ISBN 90 5345 062 9;
  • Lopik, Geschiedenis en architectuur van Fred Gaasbeek en Teun Winkelman. (Monumenteninventarisatie Provincie Utrecht, deel 18, 1996);
  • B. Meulman.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief