Menu

Joure, plaquette voor Nicolaas Wilhelm Sluyter

Joure, plaquette voor Nicolaas Wilhelm Sluyter

Geschiedenis


De plaquette voor Nicolaas Wilhelm Sluyter herinnert aan de geboren Jouster die in de meidagen van 1940 een Duitse bommenwerper neer heeft geschoten en als instructeur jonge vliegeniers opleidde om te strijden tegen Duitsers en Japanners. Zijn pupillen van het Dutch Squadron 322 voerden vanuit Dover aanvalsvluchten uit boven Frankrijk en namen deel aan ‘De Slag om Arnhem'. Sluyter is onderscheiden met de Bronzen Leeuw wegens luchtacties in mei 1940, het Kruis van Verdienste wegens Engelandvaart en eenOorlogsherinneringskruis. Sluyter stierf in 1993 in Lucca (Italië) op 85-jarige leeftijd.

De plaquette is bevestigd op de plaats waar zijn tweede thuis was gevestigd aan de Midstraat te Joure. 

Sluyter haalt tijdens de meidagen van 1940 een Duits vliegtuig neer. Op 27 maart 1942 vertrekt hij richting Engeland. Via België, Frankrijk en Spanje en Curaçao komt hij in de Verenigde Staten terecht. Op 29 oktober vertrekt Sluyter per vliegtuig naar Engeland. Zo komt hij terecht bij het 322 Dutch Squadron van de RAF. Hij bezorgt het squadron een mascotte, een roodstaartpapegaai, die hij in de Londense dierentuin heeft gekocht. De vogel, Polly Grey genoemd, is later opgenomen in het logo. Tegen het einde van de oorlog leidt Sluyter in Canada geallieerde piloten op. Na 1945 wordt Nico instructeur bij de KLM, later vlieger bij Fokker.

Onthulling
Het monument is onthuld op 13 november 2014 door Hille Oppendijk, Arjen De Ree en familie van Sluyter en andere genodigden waaronder de burgemeester en een afvaardiging van vliegbasis Leeuwarden.

Info


Vorm en materiaal
De plaquette voor Nicolaas Wilhelm Sluyter in Joure (gemeente Skarsterlân) bestaat uit een stalen plaquette met tekst. Boven de plaquette hangt een paneel met een foto van het woonhuis waar hij van 1913 tot 1928 heeft gewoond.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:
'NICOLAAS WILHELM "COOK" SLUYTER

GEBOREN TE JOURE ALS ZOON VAN HUISARTS PIET-JAN SLUYTER OP 04-11-1908 IN DE MIDSTRAAT ALWAAR NU AH WINKEL STAAT, OP 10-JARIGE LEEFTIJD VERHUIST HET GEZIN NAAR HET HUIS DAT HIERBOVEN OP HET PANEEL STAAT, MEEST LINKS. LATER WORDT EEN NIEUWE PRAKTIJK GEOPEND IN WESTERMEER. IN 1930 GAAT NICOLAAS NAAR SOESTERBERG EN VOLGT DAAR EEN OPLEIDING TOT VLIEGER. IN DE WINTER VAN 1939/1940 WORDT HIJ ALS VLIEGER OP PAD GESTUURD OM EEN KONVOOI SCHEPEN OP HET IJSSELMEER OP TE ZOEKEN DIE VASTZATEN IN HET IJS.
DE GEBOREN JOUSTER DIE IN DE II WO BIJ DE R.A.F. ALS LUITENANT VLIEGER EN LATER ALS RESERVE KAPITEIN VLIEGER HEEFT GEDIEND WAAR HIJ ZOWEL NEDERLANDSE ALS ANDERE VLIEGERS DE KUNST VAN HET VLIEGEN HEEFT BIJGEBRACHT.
OP 10 MEI 1940 SCHOOT HIJ ALS FOKKER D-21 VLIEGER EEN JUNKER88A VAN DE DUITSTE LUCHTMACHT NAAR BENEDEN. ALS ENGELANDVAARDER BELANDDE HIJ VIA CURAÇAO IN CANADA EN LATER IN ENGELAND.

ALS BEKWAAM VLIEGINSTRUCTEUR GAF HIJ VLIEGLESSEN ZOWEL IN CANADA EN ENGELAND OP RUIM 12 VLIEGVELDEN WAARVAN RAF WOODVALE BIJ LIVERPOOL EEN ZEER BELANGRIJKE WERD. HIJ WAS INITIATOR VAN DE MASCOTTE EN LOGO (POLLY GREY) VOOR HET HEDENDAAGSE 322 SQUADRON IN LEEUWARDEN WAT IN ENGELAND IS OPGERICHT OP 12 JUNI 1943 ALS DUTCH SQUADRON 322. HIJ KOCHT OP DE LONDON ZOO-JAIL-MARKT DE GRIJZE ROODSTAART PAPEGAAI EN LEERDE ALLE KNEEPJES VAN HET VAK VLIEGER.

NA DE OORLOG HEEFT NICOLAAS WILHELM SLUYTER DE VOLGENDE EINDRANG GEKREGEN: LUITENANT-KOLONEL-VLIEGER-WAARNEMER RTD ZIJN INDRUKWEKKENDE CARRIÈRE SLOOT HIJ AF BIJ DE KLM ALS MEMBER GOVERNMENT FLIGHT EXAMINER EN CHIEF INSTRUCTOR IN 1964.

HIJ KREEG IN EN NA II WO DE VOLGENDE ONDERSCHEIDINGEN: KRUIS VAN VERDIENSTE, DE BRONZEN LEEUW EN HET OORLOGS HERINNERINGS KRUIS EN DE HUISORDE VAN ETHIOPIË.

NICOLAAS WILHELM SLUYTER IS OVERLEDEN OP 85 JARIGE LEEFTIJD OP 04-11-1993 IN LUCCA (ITALIË).'

Overige info


Locatie
De plaquette voor Nicolaas Wilhelm Sluyter bevindt zich op de gevel van Midstraat 25 in Joure (gemeente Skarsterlân).

Bronnen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief