Menu

Koewacht, monument op de R.K. begraafplaats

Geschiedenis


Het monument op de R.K. begraafplaats in Koewacht (gemeente Terneuzen) is opgericht ter nagedachtenis aan acht inwoners van Koewacht (gemeente Terneuzen) die door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen.

De namen van de acht slachtoffers luiden: Gerard Bonte, André Buijs, Arthur Buijs, Petrus van Goethem, Camiel de Schepper, Georgette de Schepper, Eduard Verschraegen en Arthur Wouters.

Arthur Buijs (23 jaar), Petrus van Goethem (31 jaar), Camiel de Schepper (40 jaar) en Georgette de Schepper (8 jaar) kwamen op 24 februari 1945 om het leven toen een afgedwaalde V2-bom, bestemd voor Antwerpen, in de Nieuwstraat explodeerde. Zij zijn begraven in een gezamelijk graf op het R.K kerkhof van Koewacht.

De Nederlandse soldaat Gerard Bonte sneuvelde op 14 mei 1940 op 26-jarige leeftijd bij de strijd om de Grebbeberg. Hij ligt begraven op de begraafplaats in Houten. Arthur Wouters werd dodelijk getroffen door kogels tijdens een luchtgevecht in Nieuwendam (Noord Holland) waar hij seizoensarbeid verrichtte in het veld bij een landbouwer. Eduard Verschraegen, KNIL-militair in Nederlands-Indië, is omgekomen op zee tijdens de oorlog met Japan. Andre Buijs is omgekomen als Nederlandse militair tijdens de politionele acties om de onafhankelijkheid van Nederlands-Indië.

Info


Vorm en materiaal
Het monument op de R.K. begraafplaats in Koewacht (gemeente Terneuzen) is een houten kruis, in een cirkel omgeven door drie liggende gedenkstenen van natuursteen.

Symboliek
Het kruis is niet alleen het symbool van het christelijke geloof, maar herinnert tevens aan het offer dat de oorlogsslachtoffers brachten voor een leven in vrijheid. De lauwertak is een eerbetoon aan de slachtoffers.

Overige info


Locatie
Het monument bevindt zich op het kerkhof van de R.K kerk van de Heilige Philippus en Jacobus, gelegen aan het Kerkplein in Koewacht (gemeente Terneuzen). In de R.K. kerk hangt tevens een bronzen plaquette met de namen van de oorlogsslachtoffers.

Bron
De heer Theo Snijders.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief