Menu

Kropswolde, geallieerd erehof

Kropswolde, geallieerd erehof

Geschiedenis


Het geallieerde erehof in Kropswolde (gemeente Hoogezand-Sappemeer) herinnert aan vijf geallieerde vliegers die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Kropswolde zijn gesneuveld.

In de ochtend van 20 februari 1944 stortte het geallieerde toestel neer bij de boerderij van Berend de Boer, nabij de Woldweg. Vijf van de zeven bemanningsleden kwamen hierbij om het leven. Vier behoorden tot de Royal Canadian Air Force en één tot de Royal Air Force. De stoffelijke resten werden de volgende dag bijeengebracht en enige dagen na de ramp achter op de begraafplaats van Kropswolde ter aarde gesteld. Na de oorlog werden ze onder toezicht van de Canadese militaire politie opgegraven en herbegraven aan de ingang van het kerkhof.

Het erehof staat onder bescherming van de Commonwealth War Graves Commission.

Info


Vorm en materiaal
Het geallieerde erehof in Kropswolde (gemeente Hoogezand-Sappemeer) herbergt de stoffelijke overschotten van vijf gesneuvelde vliegers. Bij elk graf is een identieke zerk van witte natuursteen geplaatst met in reliëf een embleem en een kruis.

Symboliek
Het kruis is niet alleen een symbool van het christelijke geloof, maar herinnert tevens aan het offer dat de oorlogsslachtoffers brachten voor een leven in vrijheid.

Overige info


Locatie
het erehof maakt deel uit van de begraafplaats van Kropswolde (gemeente Hoogezand-Sappemeer).

Bron
Gemeente Hoogezand-Sappemeer.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief