Menu

Ladelund, plaquettes voor Nederlandse slachtoffers

Geschiedenis


De plaquettes in voormalig Kamp Ladelund geven de namen weer van 111 mannen uit Putten die in het kamp zijn omgebracht tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Kamp Ladelund was een buitenkamp van Kamp Neuegammen. De meer dan 2000 gevangenen die tussen 1 november en 16 december 1944 in Kamp Ladelund waren opgesloten moesten werken aan een verdedigingslinie genaamd 'Friesenwall'. Ondanks dat het kamp maar een korte periode bestond overleden 301 gevangenen. Hieronder bevonden zich de 111 Puttense mannen. In totaal zaten 600 Nederlanders vast in het kamp, de meeste van hen uit Putten. Zij waren door de Nazi's naar Kamp Ladelund gedeporteerd als repressialle voor een aanslag op de Duitse bezetter.

Info


Vorm en materiaal
De plaquettes voor de Nederlandse slachtoffers zijn drie koperen plaquettes op drie stenen zuilen. Op de plaquettes staan de namen van de 111 slachtoffers.

Symboliek
Op de graven van de slachtoffers zijn heideplanten geplant, die verwijzen naar de streek rondom Putten, waar de 111 mannen vandaan kwamen.

Overige info


Locatie
De plaquettes voor de Nederlandse slachtoffers van Kamp Ladelund bevinden zich in voormalig Kamp ladelund, in Sleeswijk-Holstein te Duitsland.

Bron
www.kz-gedenkstaette-ladelund.de, Officiele website van Kamp Ladelund'.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief