Menu

Laren, oorlogsmonument

Artiest: Pieter Starreveld
Laren, oorlogsmonument

Geschiedenis


Het oorlogsmonument in Laren (gemeente Lochem) herinnert aan de inwoners van Laren die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. De namen van de slachtoffers luiden:

W.H.E. v.d. Borgh v. Verwolde, L.M. van den Brink, G.C. Eggink, G. Harmsen-Stegink, H.J. Hietbrink, B.G. Koeslag-Meijlink, H.J. Koeslag, A. Kuiper, H.G. Kuiper, D. Lensink, H.J. Loman, J. Meijer, G.W. Vreeman en H. Wesseldijk.

Oprichting en onthulling
Het monument is ontworpen door Pieter Starreveld (Koog aan de Zaan, 5 mei-18 april 1989) en onthuld bij de vijfde herdenking en viering van oorlog en bevrijding herdenking in mei 1950.

Info


Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Laren (gemeente Lochem) is een zuil van gemetselde baksteen, onderbroken door wit natuurstenen banden en bekroond door een wit natuurstenen gedenksteen. Deze gedenksteen wordt bekroond door een bronzen schaal waaruit gestyleerd weergegeven vlammen oprijzen. Op de gedenksteen staat een tekst.

Tekst
De tekst op het monument luidt:

'1940-1945
AAN HEN DIE VIELEN

MR. W.H.E V D BORGH V VERWOLDE
L.M. VAN DEN BRINK
G.C. EGGINK
G. HARMSEN-STEGINK
H.J. HIETBRINK
B.G. KOESLAG-MEIJLINK
H.J. KOESLAG
A. KUIPER
H.G. KUIPER
D. LENSINK
H.J. LOMAN
J. MEIJER
G.W. VREEMAN
H. WESSELDIJK

EN HET LICHT
SCHIJNT IN DE
DUISTERNIS JOH. 1 5'.

Wijziging
In 2012 is het monument door onbekende dader omver geworpen en beschadigd. Het monument is daarna weer overeind gezet. In november 2015 is het monument opnieuw beschadigd. Hierbij zijn de koperen schaal en koperen vlam van het monument weggenomen. Op 20 april 2016 zijn een nieuwe schaal en vlam geplaatst.

Overige info


Locatie
Het monument bevindt zich aan de noordwestkant van de Nederlands Hervormde Kerk aan de Dorpsstraat in Laren (gemeente Lochem).

Bronnen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief