Menu

Leek, herdenkingsmonument

Artiest: Ids Willemsma (08-08-1949)
Leek, herdenkingsmonument

Geschiedenis


Het herdenkingsmonument in Leek waarschuwt tegen fascisme en discriminatie.

Oprichting
Door een aantal onprettige voorvallen in Leek werd in het begin van de jaren tachtig het 'Jongerencomité tegen Fascisme' opgericht. Doel was in de eerste plaats de jeugd te weerhouden van discriminerende acties, en voorlichting te geven over rechten en plichten in een democratische rechtsstaat. Vanuit dit Jongerencomité werd begonnen met het jaarlijks organiseren van een Dodenherdenking in Leek op 4 mei. Daarbij werd een centrale herdenkingsplaats gemist. De gedachte aan een herdenkingsmonument was geboren. Er werd een comité van aanbeveling opgericht, waarin tal van maatschappelijke organisaties plaatsnamen. Dit comité zamelde geld in voor een monument; de gemeenteraad bleek vervolgens bereid een substantieel bedrag beschikbaar te stellen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 29 april 1988.

Info


Vorm en materiaal
Het herdenkingsmonument in Leek (gemeente Westerkwartier) is een sculptuur, bestaande uit 32 zwarte balken van metaal die op elkaar liggen en verspringen. Door deze constructie ontstaat een V-vorm. Het gedenkteken is ruim 4 meter hoog. De balken zijn 12 centimeter hoog en 12 centimeter breed. De V-vorm van het monument staat symbool voor verzet en vrijheid. De zwarte balken buigen zich eerst beklemmend over de aanschouwer heen, maar gaan halverwege over in 'vleugels' die wijd open de lucht in steken. Het monument is nadrukkelijk aanwezig in de omgeving; een daad van verzet.

Wijziging
Na een herinrichting van het centrum van Leek heeft het herdenkingsmonument een andere plek gekregen. Het monument bevindt zich nu op een vlonder tussen Boveneind en de Kerkweg.

Overige info


Bronnen

  • Gemeente Leek, tegenwoordig gemeente Westerkwartier;
  • Dhr.  Graansma.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief