Menu

Leidschendam, 'Monument voor de Gevallenen'

Artiest: Prof. ir. J.A. Lucas (ontwerp), Marian Gobius (uitvoering)
Leidschendam, 'Monument voor de Gevallenen'

Geschiedenis


Het 'Monument voor de Gevallenen' in Leidschendam (gemeente Leidschendam-Voorburg) is opgericht ter nagedachtenis aan tien militairen van de 13e Batterij Luchtdoelartillerie die op 10 mei 1940 bij de verdediging van vliegveld Ypenburg zijn gesneuveld.

De namen van de tien slachtoffers luiden:

S. Bartels, J.J. Bieringa, W. Bruining, G.C. Everaars, T. Hagen, T.A.C. van Hest, R.P. de Jong, H. Leih, J.J. Le Roy en W.J.F. Swart.

Het 13e Batterij Luchtdoelartillerie was in de meidagen van 1940 gelegerd in Park Leeuwenberg. Onder commando van luitenant Maduro vochten de militairen in en om Huize Dorrepaal.

Oprichting
Direct na de aanval is het monument opgericht door een aantal strijdmakkers van de slachtoffers. Door gebrek aan medewerking van de bezetter werd aanvankelijk een gedenksteen geplaatst op de begraafplaats in Voorburg, waar verschillende gesneuvelden lagen begraven.

Onthulling
Het monument is opgericht in augustus 1940.

Info


Vorm en materiaal
Het 'Monument voor de Gevallenen' in Leidschendam (gemeente Leidschendam-Voorburg) is een rechthoekige, witte natuurstenen gedenksteen met in reliëf een afbeelding van de Nederlandse leeuw.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

'IN MEMORIAM

J.J. BIERINGA
R.P. DE JONG
W.J.F. SWART
H. LEIH
S. BARTELS
W. BRUINING
G.C. EVERAARS
T. HAGEN
T.A.C. van HEST
J.J. le ROY

10.V.1940'

Overige info


Locatie
Het monument is geplaatst in Park Leeuwenbergh, gelegen op de hoek Park Leeuwenberghlaan/Meidoornlaan te Leidschendam (gemeente Leidschendam-Voorburg).

Bronnen
  • Gemeente Leidschendam-Voorburg;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945, Wim Ramaker, Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.
Voor meer informatie
'Over, door en om de Leytsche Dam', Geschiedenis van een gouden gemeente. (Leidschendam, 1988).

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief