Menu

Lekkerkerk, monument op het Raadhuisplein

Artiest: Cor van Kralingen (1955)
Lekkerkerk, monument op het Raadhuisplein

Geschiedenis


Het monument op het Raadhuisplein in Lekkerkerk (gemeente Krimpenerwaard) is opgericht ter nagedachtenis aan oud-burgemeester C.G. Roos die in een concentratiekamp is omgekomen.

Gedurende de jaren 1928-1938 was de heer Roos burgemeester van de gemeente Lekkerkerk. Zijn ambtsperiode werd gekenmerkt door bruisende levendigheid en activiteit. Burgemeester Roos speelde onder meer een hoofdrol in de Commissie Weg en Brug, een intercommunale commissie die een betere ontsluiting van de Krimpenerwaard nastreefde. Ook na zijn verkiezing tot lid van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland (waarvoor hij zijn ambt als burgemeester moest neerleggen), bleef hij actief op dit terrein.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Roos secretaris-generaal van de Algemene Nederlandse Vereniging Het Groene Kruis. Deze functie bracht hem voortdurend in conflict met de bezetter. In de ochtend van 23 april 1943 is Roos gearresteerd wegens zijn onverzoenlijke houding. Hij overleed in een concentratiekamp in Duitsland.

Onthulling
Het monument is onthuld op 23 februari 1952 door mevrouw E. Roos-Evers (de weduwe van burgemeester Roos).

Info


Vorm en materiaal
Het monument op het Raadhuisplein te Lekkerkerk (gemeente Krimpenerwaard) is een bronzen plaquette met in reliëf het silhouet van oud-burgemeester Roos. De gedenkplaat is 50 centimeter hoog en 60 centimeter breed.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'BURGEMEESTER C.G. ROOS
* 1928 - 1938'.

Overige info


Locatie
De plaquette is aangebracht op de westgevel van het voormalige gemeentehuis op het Raadhuisplein aan de Lange Stoep in Lekkerkerk (gemeente Krimpenerwaard).

Bronnen

  • Gemeente Nederlek;
  • Nederlek Nieuws van 15 mei 2001;
  • Nieuwe Rotterdamse Courant van 25 februari 1952;
  • Het Vrije Volk van 25 februari 1952.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief