Menu

Lemele, oorlogsmonument

Artiest: Arnold Vos, Seine Seigers
Lemele, oorlogsmonument

Geschiedenis


Het oorlogsmonument in Lemele (gemeente Ommen) herinnert aan de strijd die is geleverd tijdens de Tweede Wereldoorlog en aan het herwinnen van de vrijheid en vrede.

Onthulling

Het monument is onthuld op 4 mei 2010.

Info


Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Lemele (gemeente Ommen) bestaat uit twee ijzeren aardbollen, die in elkaar geschoven zijn. De buitenste aardbol is 'beschadigd' en daaruit komt een takje met daarop een duif, die ook een takje in de snavel heeft. Door de aardbollen heen prijkt een ijzeren pin. Het geheel staat op een dubbel voetstuk, gevuld met kleine stenen.

Symboliek
De ontwerper heeft de wreedheden van de oorlog, de wonden die hij achter liet in levens en families, zichtbaar gemaakt in de buitenste ijzeren aardbol. Verscheurd, kaal en leeg. Daarachter zit een tweede aardbol met een warmere kleur en uitstraling. Het is de wereld van vrede en vrijheid, waar velen zich voor hebben ingezet.

Waar risico's voor zijn genomen en waar levens voor zijn opgeofferd. Vanuit deze wereld van vrede groeit een tak, door de wonden van de oorlog heen, die plaats biedt aan ons symbool van de vrede: de duif. De duif zit daar echter niet zomaar. Hij zit daar met een boodschap. Het takje in zijn bek, meegenomen als bewijs dat die wereld werkelijk bestaat, werkelijk leeft.'

Overige info


Locatie
Het monument staat op de Algemene Begraafplaats in Lemele (gemeente Ommen).

Bronnen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief