Menu

Leusden, monument voor Pierre Brisdoux

Leusden, monument voor Pierre Brisdoux

Geschiedenis


Het monument voor Pierre Brisdoux in Leusden is opgericht ter nagedachtenis aan de geallieerde piloot die hier op 8 december 1944 is gesneuveld.

In de morgen van 8 december 1944 is de bommenwerper Typhoon nummer M.N. 291 van de Royal Air Force in Noord-Brabant opgestegen om een Duits hoofdkwartier in Hoevelaken te bombarderen. Om 10.00 uur werd het toestel bij Leusden neergeschoten door afweergeschut van de bezetter. De piloot, Pierre Brisdoux Galloni d'Istria (geb. 20-10-1914 te Algiers), probeerde een noodlanding te maken, maar kwam met het landingsgestel van zijn toestel in een door een houtwal omringde sloot terecht. De motor met cockpit en andere onderdelen van het vliegtuig schoten los en vlogen te pletter tegen de eikenbomen, die op het erf van boerderij 'Gasthuis Daatselaar' stonden. Piloot Brisdoux was op slag dood. De bezetter was vrijwel direct ter plaatse en hield de wacht bij het wrak. Na ongeveer een week gaf de bezetter het lichaam vrij en kon Brisdoux worden begraven op de Rusthof in Leusden.

Op het graf werd een eenvoudig houten kruis geplaatst met het opschrift 'Unbekannter Englischer Flieger'. Op 8 augustus 1949 is het lichaam van Brisdoux opgegraven en naar de Franse begraafplaats te Kapelle overgebracht. Vandaar is hij in 1951 op verzoek van zijn familie te Parijs herbegraven.

Oprichting
Mevrouw Brisdoux Galloni d'Istria heeft ter herinnering aan haar zoon een monument laten oprichten. Het gedenkteken is geplaatst op de plek waar de piloot om het leven is gekomen. Jarenlang bracht mevrouw Brisdoux vanuit Parijs op Allerzielen een bezoek aan dit monument.

Info


Vorm en materiaal
Het monument voor Pierre Brisdoux in Leusden is een ijzeren kruis met daaraan verbonden een koperen naamplaat. Het geheel is geplaatst op een bakstenen voetstuk. Aan de voet staat een roodmarmeren gedenksteen, waarop een situatietekening van de gebeurtenissen is weergegeven.

Teksten
De tekst op het naamplaatje luidt:

'CAPITAINE PIERRE BRISDOUX 'D ISTRIA
TOMBÉ ICI LE 8 DÉCEMBRE 1944'.

De tekst op de gedenksteen luidt:

'GEVALLEN...
MAAR ZIJN ROEPING
VERVULD.
OP 8 DECEMBER 1944
IS PIERRE BRISDOUX GALLONI D'ISTRA (FRANKRIJK)
...........................................................................
VOOR ONZE VRIJHEID GESNEUVELD
TOEN DE DOOR HEM BESTUURDE TYPHOON MN 291 DOOR
LUCHTAFWEERGESCHUT WERD GETROFFEN'.

Wijziging
Oorspronkelijk bevond het monument zich op de plaats waar de geallieerde piloot om het leven kwam. Het gedenkteken is op 20 mei 1993 verplaatst naar de Hessenweg, waar het langs de oprijlaan van 'Gasthuis Daatselaar' is geplaatst. Toen is tevens het informatiebord met de situatietekening geplaatst.

Overige info


Bronnen

  • Gemeente Leusden;
  • Zichtbaar Verleden - oorlogsmonumenten in de gemeente Leusden van M. Vroon-Roubos (Amersfoort, gemeente Leusden, 1990).

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief