Menu

Lioessens, plaquette aan de Petruskerk

Geschiedenis


Het monument herinnert de inwoners van Lioessens aan Theunis en Willem Kuipers. Deze jongens, die overigens geen familie van elkaar waren, zijn beiden in de Tweede Wereldoorlog omgekomen. 

Op maandag 13 mei 1940 is Theunis Kuiper overleden tijdens de gevechten tegen de Duitsers bij de invasie. Hij reed met zijn motor bij Hotel Bergzicht in Rhenen op een Nederlandse mijn. Hij werd begraven in de buurt van Veenendaal. Op 3 juni 1940 is hij herbegraven op het Militair Ereveld in Rhenen.

Willem had waarschijnlijk in 1943 een oproep gekregen voor de tewerkstelling. Zoals vele anderen van zijn leeftijd moest hij naar Duitsland om daar onder andere in fabrieken te gaan werken. Hij moest naar Nonnewitz, een plaatsje onder Halle en Leipzig. Daar is hij later ziek geworden en naar het ziekenhuis in Weisenfels gebracht. In dat ziekenhuis is hij waarschijnlijk aan een longontsteking overleden. Zijn vader is waarschijnlijk nog naar de begrafenis in Duitsland geweest. Waar hij oorspronkelijk is begraven is niet bekend maar de herbegrafenis vond plaats op dinsdag 24 mei 1949 op de begraafplaats van de Petruskerk te Lioessens.

Oprichting
Het monument is tot stand gekomen op initiatief van Aagje van der Wagen, Tettie Stiensma, Janny van de wagen en Doede Douwsma. De oprichting werd ondersteund door Dorpsbelang.

Onthulling
Het monument is op 10 mei 2019 onthuld.

Info


Vorm en materiaal
De plaquette aan de Petruskerk te Lioessens (gemeente Noardeast-Fryslân) is vervaardig uit papier en plexiglas. Op de plaquette zijn foto's en tekst aangebracht.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'OORLOGSSLACHTOFFERS 1940-1945
ONZE DORPSGENOTEN

THEUNIS KUIPERS
ZOON VAN HARMEN KUIPERS EN GRIETJE WOUDWIJK
∗ LIOESSENS, 5 FEBRUARI 1916   † GREBBELINIE, 13 MEI 1940

WILLEM KUIPERS
ZOON VAN DIRK KUIPERS EN ANTJE WOUDA
∗ LIOESSENS, 3 SEPTEMBER 1924   † WEIßENFELS (DUITSLAND), 3 AUGUSTUS 1949

OVERLEDEN IN HET STADSZIEKENHUIS TE WEIßENFELS
HERBEGRAVEN OP DE BEGRAAFPLAATS TE LIOESSENS OP 24 MEI 1949.

ZIJ GAVEN HUN LEVEN IN DE STRIJD VOOR ONZE VRIJHEID EN VREDE, OPDAT WIJ NIET VERGETEN.'

 

Overige info


Locatie
Het monument bevindt zich aan de westelijke gevel van de Petruskerk te Lioessens (gemeente Noardeast-Fryslân).

Bronnen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief