Menu

Loenen, 'De bronzen beer'

Artiest: Marie José Wessels
Loenen, 'De bronzen beer'

Geschiedenis


Het monument ‘De bronzen beer’ is door de Loenense bevolking als dankbetuiging aangeboden aan de Engelse 49th West Riding Infantry Division, die op 16 april 1945 de dorpen Loenen en Eerbeek bevrijdde.

De 49th West Riding Infantry Division vertrok op 19 juni 1944 naar Frankrijk en vocht zich een weg door Frankrijk en België. Uiteindelijk trok deze Engelse divisie onder bevel van het 2e Canadese Legerkorps Nederland binnen en bevrijdde Arnhem op 14 april 1945. Twee dagen later, op maandag 16 april 1945, bereikte het West Riding Reconnaissance Regimentals voorhoede van de divisie de dorpen Eerbeek en Loenen. De daar gelegerde Duitse soldaten boden nauwelijks verzet. Toch ging het niet helemaal zonder slag of stoot. In de middaguren schakelden de Duitsers, de voorste gevechtswagen – een Humber Mark IV – op de Eerbeekseweg uit met een Panzerfaust. De bemanning wist zich ongedeerd in veiligheid te brengen. De aanval werd voortgezet en leidde tot de verovering van de dorpen.

Onthulling
Op 6 mei 2000, 55 jaar na de bevrijding, bood de bevolking van Loenen hun vroegere bevrijders een tweede herdenkingsmonument aan in de vorm van een ijsbeer, het divisie-embleem van de 49th West Riding Division.

Info


Vorm en materiaal
'De bronzen beer' in Loenen (gemeente Apeldoorn) is een bronzen beeld van een ijsbeer, geplaatst op een sokkel. Hierop is een plaquette bevestigd. Het monument is een replica van een grotere versie die zich in Utrecht bevindt.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

‘POLAR BEARS

HET RECONNAISANCE REGIMENT VAN DE ENGELSE
49TH WEST RIDING “POLAR BEAR” INFANTRY
DIVISION, ONDERDEEL VAN HET 1ST CANADIAN
ARMY CORPS, KREEG OP 16 APRIL 1945 DE
OPDRACHT OM VANUIT ARNHEM HET GEBIED TUS-
SEN DE STRAATWEG ARNHEM-WOESTE HOEVE EN
HET APELDOORNS DIERENS KANAAL TE VERKENNEN
EN TE ZUIVEREN VAN DUITSE TROEPEN.

BIJ DEZE AKTIE WERDEN DE DORPEN EERBEEK EN
LOENEN BEVRIJD.

TER HERINNERING AAN DE “POLAR BEARS” IS OP
6 MEI 2000, IN AANWEZIGHEID VAN EEN AANTAL
VERTERANEN, DIT MONUMENT ONTHULD.’

Symboliek
De ijsbeer was het officiële embleem van de 49ste divisie.

Overige info


Bronnen
  • De heer Jelle Reitsma;
  • www.apeldoornendeoorlog.nl;
  • Apeldoorn '40-'45, het verhaal achter de Apeldoornse oorlogsmonumenten van Jan Heerze en Jelle Reitsma (Apeldoorn, 2006).

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief