Menu

Londen, Gedenksteen op Nederlands Ereveld Mill Hill (1)

Geschiedenis


Het Nederlands ereveld in Londen (regio Groot-Londen) herinnert aan 439 Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland zijn omgekomen. De slachtoffers zijn militairen van de Koninklijke Marine, de Koninklijke Luchtmacht, de Koninklijke Landmacht en opvarenden van de koopvaardij.

Vlak na de Tweede Wereldoorlog heeft de Londense wijk Paddington het noordoostelijk gedeelte van de begraafplaats Paddington' ter grootte van 1 hectare overgedragen aan de Nederlandse Oorlogsgravenstichting om hier een erebegraafplaats in te richten voor de gesneuvelde Nederlanders.

Onthulling
Het ereveld is ingewijd op 12 mei 1965 door Koninklijke Hoogheid Prins Bernhard, in aanwezigheid van de hertog van Gloucester.

Onderhoud
Het ereveld wordt onderhouden door de Commonwealth War Graves Commission (CWGC), zusterorganisatie van de Nederlandse Oorlogsgravenstichting.

Info


Vorm en materiaal
De gedenksteen op Ereveld Mill Hill is een gedenksteen van witte natuursteen en is 2 meter hoog.

Tekst
De tekst op het monument luidt:

'IN MEMORIAM
BUITEN DIT VELD RUSTEN'

Deze tekst is gevolgd door 94 namen van slachtoffers. Dit monument maakt deel uit van twee gedenkstenen met de namen van 185 slachtoffers die elders in het Verenigd Koninkrijk begraven liggen en om diverse redenen niet naar dit ereveld konden worden overgebracht.

Overige info


Locatie
Het ereveld is een onderdeel van 'Mill Hill Cemetery', gelegen aan Milespit Hill in de wijk Paddington te Londen (regio Groot-Londen). De begraafplaats is te bereiken met de ondergrondse: station Mill Hill East (Northern line).

Bronnen

Voor meer informatie

  • Namenlijst van de 185 Nederlandse slachtoffers die elders in het Verenigd Koninkrijk begraven liggen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief