Menu

Maarn, Lancastermonument

Maarn, Lancastermonument

Geschiedenis


Het Lancastermonument te Maarn is een blijvende herinnering aan de vliegtuigcrash en een eerbetoon aan de toen omgekomen bemanning. Het doel is vooral dat de inwoners van Maarn zich blijven realiseren wat er gebeurde in hun dorp in juni 1943. Toen stortte daar een Lancaster vliegtuig neer waarbij de gehele bemanning om het leven kwam.

Oprichting
De grote betrokkenheid van de buurtbewoners heeft de oprichting van het Lancastermonument mogelijk gemaakt.

Onthulling
De officiële onthulling gebeurde op 14 april 2012 door burgemeester Frits Naafs van de gemeente Utrechtse Heuvelrug en ooggetuige uit 1943 Diny Lieftink-Heerikhuisen, geassisteerd door twee leerlingen van De Meent. Vervolgens legde Squadron Leader Christoph Barstow namens de Britse Royal Air Force een krans. Ook de Nederlandse Koninklijke Luchtmacht was vertegenwoordigd in de persoon van commodore Chris Lorraine. Tot de genodigden hoorden ook twee mensen uit het verzet tijdens de oorlog en bezetting 1940-1945.

Info


Vorm en materiaal
Het Lancastermonument is een bronzen plaquette die is aangebracht op een eeuwenoude zwerfsteen, een roze pegmatiet. Deze steen verwijst naar een ander stuk van de historie van Maarn, het ontstaan van de Utrechtse Heuvelrug. In de voorlaatste ijstijd stuwde het verschuivende ijs het landschap op tot in deze omgeving een heuvelrug achterbleef. Het ijs voerde vanuit Scandinavië grote keien en zwerfstenen met zich mee. In Maarn herinnert daar een aardkundig monument, het Zwerfsteneneiland. Op de plaquette zijn de namen van de omgekomen bemanningsleden van de Lancaster III ED 599 aangebracht.

Symboliek
Het Lancastermonument in Maarn kreeg het motto mee 'They gave their all'. Het is immers ook en vooral een eerbetoon aan zeven jonge mannen die hun leven opofferden in de strijd voor vrede en veiligheid. De tekst verwijst naar de woorden die de ouders van de Australische piloot John Trevor Winterbon op zijn grafsteen zetten: 'he gave his all'.

Tekst
De tekst op het Lancastermonument luidt:

‘THEY GAVE THEIR ALL

IN DE NACHT VAN 22 OP 23 JUNI 1943 STORTTE IN DEZE OMGEVING EEN VLIEGTUIG NEER. DE LANCASTER BOMMENWERPER VAN DE BRITSE LUCHTMACHT (RAF) WAS OP WEG NAAR MÜLHEIM IN DUITSLAND. BOVEN MAARN WERD HET VLIEGTUIG GETROFFEN DOOR VIJANDIG VUUR. HET KWAM HIER TERECHT, OP HET HEIDEVELD NAAST BOERDERIJ AARENDAL. DE ZEVEN BEMANNINGSLEDEN KWAMEN OM HET LEVEN.

JOHN WILLIAM BEMBRIDGE (20 JAAR)
JOHN SIDNEY FRANCIS VICTOR CRAWLEY(22 JAAR)
EDMOND ALEXIS DUCHENE (22 JAAR)
WILSON HEBENTON GORDON (22 JAAR)
ERIC GEORGE GROVE (23 JAAR)
WILLIAM PATRICK SMITH (30 JAAR)
JOHN TREVOR WINTERBON, PILOOT (21 JAAR)

WIJ GEDENKEN HEN.'

Overige info


Locatie
Het Lancastermonument bevindt zich op De Pol, te Maarn (gemeente Utrechtse Heuvelrug).

Bronnen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief