Menu

Maasbree, 'Onze Lieve Vrouw van den Goeden Duik'

Artiest: J. Rutten (ontwerp), Familie Cox (uitvoering), Sjeng en Reinier Custers (uitvoering)
Maasbree, 'Onze Lieve Vrouw van den Goeden Duik'

Geschiedenis


Het monument 'Onze Lieve Vrouw van den Goeden Duik' in Maasbree (gemeente Peel en Maas) is opgericht uit dankbaarheid dat tijdens de Tweede Wereldoorlog heel veel onderduikers in het dorp een veilig onderkomen konden vinden, zonder dat de bezetter hiervan af wist.

In het begin van de Tweede Wereldoorlog keerden veel Franse krijgsgevangenen via Limburg terug naar huis. Na een zondagse hoogmis hadden Sjeng Cox uit Maasbree en enkele kameraden het idee opgevat deze Franse militairen te helpen. In Maasbree werd een afdeling van de Landelijke Organisatie voor hulp aan Onderduikers opgericht. Behalve Sjeng Cox raakte ook diens zus Mariet (onderwijzeres van beroep) betrokken bij de hulp aan onderduikers.

Er waren allerlei groepen mensen die hun hulp nodig hadden, zoals Franse krijgsgevangenen, gestrande geallieerde piloten, mannen die aan de verplichte tewerkstelling trachtten te ontkomen en Nederlandse militairen die door de bezetter waren opgeroepen om opnieuw op transport gesteld te worden naar Duitsland.

Ook de families Engels, Hoeymakers, Jacobs, Koopmans, Mulders, Tielen en Wijnen stelden hun deuren open, maar het huis van de familie Cox vormde het centrum van de illegaliteit in Maasbree. In het Limburgse dorp waren op een gegeven moment 250 onderduikers ondergebracht, terwijl in Maasbree ongeveer 400 woningen waren gevestigd. Dit betekende dat praktisch het hele dorp bij het verzet betrokken was, al was het maar door te zwijgen over wat men wist.

Oprichting
Moeder Cox zag hele pelotons Franse infanterie, eskaders van geallieerde luchtmachten en onderduikers van allerlei slag en soort komen en gaan. Op een gegeven ogenblik verzuchtte ze: 'als dit allemaal goed blijft gaan, moesten wij na de oorlog uit dankbaarheid maar eens een kapelletje gaan bouwen'. Het werd een kapel toegewijd aan Onze Lieve Vrouw van den Goeden Duik, naar een idee van de bekende pater Lodewijk Bleijs, redemptorist uit Roermond. Op zijn verzoek tekende Jan Gerrits uit Wittem Maria met onder haar wijd gespreide mantel een knielende man in burgerkleding en een knielende soldaat. De auteur A. Den Doolaard schreef bovendien het gedicht Gebed tot Onze Lieve Vrouw van den Goeden Duik. De bouwvergunning voor de kapel werd afgegeven op 29 juli 1946.

Onthulling
Het monument is ingezegend in 1946 door pastoor Nabben. De heer Jac Engels uit Maasbree draagt zorg voor het onderhoud van de kapel.

Info


Vorm en materiaal
Het monument 'Onze Lieve Vrouw van den Goeden Duik' in Maasbree (gemeente Peel en Maas) is een uit baksteen opgetrokken kapel met dakpannen. De kapel is 3 meter 70 hoog, 2 meter 80 breed en 3 meter 40 diep.

Overige info


Bron
Limburgse monumenten vertellen 1940-1945 van H.J. Mans en A.P.M. Cammaert. (Maastricht, Stichting Historische Reeks Maastricht, 1994). ISBN 90 70356 67 8.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief