Menu

Maastricht, Bevrijdingsboom

Maastricht, Bevrijdingsboom

Geschiedenis


De Bevrijdingsboom herinnert de inwoners van Maastricht aan de bevrijding van de stad door de Amerikaanse troepen van de 30ste Infanterie Divisie op 13 en 14 september 1944.

Na een voorspoedige opmars door Noord-Frankrijk en België waren de Amerikanen van de 30ste infanterie 'Old Hickory' erin geslaagd het grootste deel van Zuid-Limburg te bevrijden. Op 19 september 1944 stagneerde de Amerikaanse opmars in Zuid-Limburg, enkele kilometers ten noorden van Sittard. De frontlinie liep nu dwars door Limburg. In de daaropvolgende maanden ontstond in dit gebied een zware en bloedige strijd, waaronder de burgerbevolking zwaar te lijden had. In deze laatste fase van de Tweede Wereldoorlog kregen vele Limburgers het bevel van de bezetter te evacueren.

Onthulling
De boom is geplant op 14 september 1989, ter gelegenheid van de 45ste herdenking van de bevrijding. Bij de plechtigheid waren Amerikaanse oorlogsveteranen aanwezig.

Info


Vorm en materiaal
De Bevrijdingsboom in Maastricht is een notenboom, omgeven door drie bloemperken. In het middelste perk is een blok beton neergezet.

Overige info


Bron
Limburgse monumenten vertellen 1940-1945 van H.J. Mans en A.P.M. Cammaert. (Maastricht, Stichting Historische Reeks Maastricht, 1994). ISBN 90 70356 67 8.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief