Menu

Maastricht, monument aan de Hoogbrugstraat

Maastricht, monument aan de Hoogbrugstraat

Geschiedenis


Het monument aan de Hoogbrugstraat in Maastricht herinnert aan de weerstand die een sectie van het grensbataljon van het 13e Regiment Infanterie heeft geboden tijdens de Duitse inval op 10 mei 1940.

In zijn boek 'Een dan oorlog in Zuid-Limburg 1940' beschrijft majoor Brongers aan de hand van gevechtsverslagen, hoe twee gewereneen rol hebben gespeeld in de vertragende gevechten in Maastricht. Zij waren ingedeeld bij het 13e Grensbataljon ( 13 G .B.) en, gedekt door een geïmproviseerde zandzakversperring, opgesteld in de Hoogbrugstraat, daar waar deze overgaat in de Akerstraat. Op 10 Mei 1940, de eerste dag van de Duitse overval, was de terugtocht van de troepen in Zuid-Limburg in volle gang en walsten de Duitsers over elke tegenstand heen. Om nog zo veel mogelijk personeel over de Maasbruggen te laten ontsnappen, mochten deze pas op het laatste moment worden opgeblazen en was hardnekkige weerstand geboden. De sectie geweren tp stond onder bevel van de sergeant Van der Sande. Schutters waren de dienstplichtigen Rietveld en Plusjé.

Omstreeks 05.15 uur verschenen in de Akerstraat Duitse pantserwagens. Rietveld loste het eerste schot en scoorde meteen een voltreffer. De eerste pantserwagen kwam tot stilstand en ook de tweede werd door treffers tot staan gebracht. Toen een derde wagen trachtte de andere weg te slepen, werd ook deze geraakt en bewoog niet meer. Wel bleef hij doorvuren met de boordmitrailleur en ook werd een 37 mm anti-tankkanon in stelling gebracht, waardoor de Nederlandse positie onhoudbaar werd. Van der Sande liet de geweren tp en zijn inmiddels beschadigde zware mitrailleur onklaar maken en trok zich met zijn sectie terug. Men bereikte omstreeks half zeven s morgens de westelijke Maasoever in door burgers geroeide bootjes. De Sint Servaesbrug was inmiddels om zes uur de lucht in gegaan en de Duitse opmars was even tot staan gebracht.

Oprichting
De oprichting van het gedenkteken was een initiatief van het Garnizoenscontact.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1995.

Info


Vorm en materiaal
Het monument aan de Hoogbrugstraat in Maastricht is een plaquette van grijze natuursteen.

Tekst
De tekst op de gedenkplaat luidt:

'HIER WERD OP 10 MEI 1940
AAN DE DUITSE INVAL
WEERSTAND GEBODEN DOOR EEN
SECTIE VAN HET GRENSBATALJON
VAN 13 REGIMENT INFANTERIE
HET GARNIZOENSCONTACT 1995.'

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief