Menu

Maastricht, monument in het Rijksbelastingkantoor

Geschiedenis


Het monument in het Rijksbelastingkantoor te Maastricht is opgericht ter nagedachtenis aan vijf belastingambtenaren die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1947.

Info


Vorm en materiaal
Het monument in het Rijksbelastingkantoor te Maastricht is een reliëf van zandsteen. Centraal staat een vrouwenfiguur met uitgestrekte armen. In haar rechterhand houdt zij een lauwerkrans en in haar linkerhand een vredesduif met palmtak. Links van haar staan twee mannen voor het vuurpeloton. Rechts zijn drie uitgehongerde en uitgeputte gevangenen uit een concentratiekamp afgebeeld. Onder de mensenfiguren zijn de namen van vijf oorlogsslachtoffers aangebracht. Tevens staan op het reliëf een wapenschild en de Nederlandse leeuw afgebeeld. Het gedenkteken is 40 centimeter hoog, 60 centimeter breed en 5 centimeter diep.

Tekst
De tekst op het reliëf luidt:

'JE MAINTIENDRAI'.

Symboliek
De lauwerkrans is een teken van rouw. De palmtak is een klassiek symbool voor de overwinning.

Wijzigingen
Oorspronkelijk was het monument aangebracht in de gevel tegenover de hoofdingang van het Rijksbelastingkantoor aan de Kapoenstraat. In verband met de verhuizing van de Belastingdienst werd het gedenkteken in 1962 naar de Stadhuisstraat overgeplaatst. In 1988 is het monument verhuisd naar zijn huidige locatie.

Overige info


Locatie
Het monument bevindt zich bij de entree van het kantoor der Rijksbelastingen aan de Terra Nigrastraat te Maastricht.

Bron
Limburgse monumenten vertellen 1940-1945 van H.J. Mans en A.P.M. Cammaert. (Maastricht, Stichting Historische Reeks Maastricht, 1994). ISBN 90 70356 67 8.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief