Menu

Mheer, 'RAF-monument'

Artiest: Charles Eyck (1897-1983) en Loe Wouters (eigen kopie van het origineel)
Mheer, 'RAF-monument'

Geschiedenis


Het 'RAF-monument' herinnert de inwoners van Mheer (gemeente Eijsden-Margraten) aan de Britse piloten van de Royal Air Force en aan degenen die hen behulpzaam waren bij het passeren van de landgrens in 1944.

Oprichting
Aanleiding voor oprichting van het gedenkteken was de reünie van RAF-piloten en verzetsmensen van de pilotenlijnen, 25 jaar na D-Day.

Onthulling
Het monument is onthuld op 8 juni 1969 door de Commissaris van de Koningin in de provincie Limburg, mr. dr. Ch.J.M.A. van Rooy.

Info


Vorm en materiaal
Het 'RAF-monument' in Mheer (gemeente Eijsden-Margraten) is een bronzen beeld van het godenpaard Pegasus dat de monsterlijke Chiamara (een draak) bedwingt. Het beeld staat op een zuil van leisteen. Het geheel is geplaatst op een fundament van gewapend beton. Het beeld is 50 centimeter hoog, 50 centimeter breed en 50 centimeter diep. De zuil is 2 meter 80 hoog.

Symboliek
De Pegasus verwijst naar de moed en kracht van de Britse piloten en de verzetsmensen die hen geholpen hebben.

Wijzigingen
In juni 2013 is het bronzenbeeld van de zuil geroofd. Deze diefstal ging gepaard met een aantal andere diefstallen en vernielingen van bronzen beelden/monumenten in de gemeente Eijsden-Margraten die in een periode van twee weken hebben plaatsgevonden. Op 13 september 2014 is een getrouwe kopie van het originele beeld teruggeplaatst. Dit beeld is ontworpen door kunstenaar Loe Wouters.

Overige info


Locatie
Het monument is geplaatst aan de Burg. Beckersweg, tegenover de Sint-Josephschool te Mheer (gemeente Eijsden-Margraten).

Bronnen

  • Gemeente Margraten;
  • Limburgse monumenten vertellen 1940-1945 van H.J. Mans en A.P.M. Cammaert. (Maastricht, Stichting Historische Reeks Maastricht, 1994). ISBN 90 70356 67 8;
  • Trouw;
  • Limburgs Dagblad.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief