Menu

Middelburg, gedenkplaat voor de verwoesting van de stad

Middelburg, gedenkplaat voor de verwoesting van de stad

Geschiedenis


De gedenkplaat voor de verwoesting van de stad herinnert aan de verwoesting van de Middelburgse binnenstad door het bombardement op 17 mei 1940 en de daarbij omgekomen slachtoffers.

Oprichting
De gedenkplaat is opgericht door WVO Zorg als geschenk aan de inwoners van verpleeghuis Sint Wilibrord en de stad Middelburg. De oprichting van het monument maakt het voor de bewoners van het verpleeghuis mogelijk deel te nemen aan de jaarlijkse herdenking van de Tweede Wereldoorlog. Zij zijn namelijk niet in staat de herdenking op het Abdijplein of de Dam bij te wonen. De sokkel van het monument, die bestaat uit een orginele sleutelsteen van een door het bombardement verwoestte kerk, is geschonken door Drs. Bc. L.A. DeWitte.

Onthulling
Het monument is 76 jaar na het bombardement door burgemeester Harald Bergmann onthuld op op 17 mei 2016.

Info


De gedenkplaat voor de verwoesting van de stad in Middelburg (gemeente Middelburg) bestaat uit een hardstenen sokkel met daarachter een plaat van cortenstaal. De sokkel is een originele sleutelsteen uit een oude kerk die na het bombardement in de binnenstad is gevonden. Uit de stalen plaat is tekst gefreesd.

Tekst
De tekst op de gedenkplaat luidt:

"HERINNERINGAAN DE VERWOESTING
MIDDELBURGSE
BINNENSTAD
17 MEI 1940."

Overige info


Locatie
De gedenkplaat voor de verwoesting van de stad bevindt zich in de binnentuin van verpleeghuis Sint Willibrord aan de Bachtensteene 14 te Middelburg (gemeente Middelburg).

Bronnen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief