Menu

Middenbeemster, monument bij de voormalige 'Vakteekenschool'

Artiest: Dhr. H. Bakker
Middenbeemster, monument bij de voormalige 'Vakteekenschool'

Geschiedenis


Het monument bij de voormalige 'Vakteekenschool' in Middenbeemster (gemeente Purmerend) is opgericht ter nagedachtenis aan drie oud-leerlingen die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog tegen de bezetter hebben verzet en hierbij zijn omgekomen.

De namen van de drie omgekomen mannen luiden: Willem Woestenburg, Hen Beers en Piet Rol.

Hendricus Jozef Beers werd geboren op 30 maart 1922 in Beemster. Hij was koster. Willem Woestenburg werd geboren op 12 november 1919 in De Rijp. Hij was timmerman. Beide mannen waren tijdens de bezetting lid van het verzet en werden door de Duitse bezetter op 6 februari 1945 omgebracht in De Rijp. Beers ligt begraven op de R.K. begraafplaats in Westbeemster. Woestenburg ligt begraven op de R.K. begraafplaats naast de Sint-Bonifatiuskerk in De Rijp.

Pieter Rol werd geboren op 23 mei 1922 in Beemster. Hij was schoenmaker en overleed op 5 maart 1945 in het Duitse concentratiekamp Neuengamme. Hier ligt hij ook begraven.

Oprichting
De plaquette werd na de oorlog gemaakt door de heer H. Bakker, oud-docent van de 'Vakteekenschool'.

Info


Vorm en materiaal
Het monument bij de voormalige 'Vakteekenschool' in Middenbeemster (gemeente Purmerend) is een plaquette van grijze natuursteen, waarop vier Nederlandse vlaggen zijn aangebracht. De plaquette ligt op de grond.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'TER HERINNERING
AAN DE
OUD LEERLINGEN
W. WOESTENBURG
H. BEERS EN P. ROL
GEVALLEN IN DE STRIJD
TEGEN
DUITSCHE TERREUR.'

Overige info


Locatie
De plaquette bevindt zich in de nabijheid van het schoolgebouw waar voorheen de 'Vakteekenschool' was gevestigd, aan de Rijperweg in Middenbeemster (gemeente Purmerend).

Bronnen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief