Menu

Millingen aan de Rijn, oorlogsmonument

Artiest: Rien Gesthuizen
Millingen aan de Rijn, oorlogsmonument

Geschiedenis


Het oorlogsmonument in Millingen aan de Rijn (gemeente Berg en Dal) is opgericht ter nagedachtenis aan de dorpsgenoten die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen en aan de geallieerde militairen die in de omgeving van het dorp zijn gesneuveld.

In mei 1940 sneuvelden Gert Spann en Wim Strik. Deze dienstplichtige soldaten uit Millingen waren gelegerd in Arnhem, bij het 8ste Regiment Infanterie. Dit bataljon moest de strategisch belangrijke Grebbeberg bij Rhenen verdedigen.

In het najaar van 1944 schoof het gevechtsfront op in de richting van Millingen. Op 30 september 1944 werden de 13-jarige Lenie Koppers en haar ouders gedood door een granaatinslag.

Op 20 oktober 1944 moesten alle inwoners van het dorp evacueren. Tijdens deze barre tocht zijn veel slachtoffers gevallen. Het laatste burgerslachtoffer viel ruim een halfjaar na de bevrijding. Wim Pastoors overleed op 20 november 1945 aan de verwondingen die hij had opgelopen toen hij op een mijn stapte.

In de avond van 9 januari 1941 is een Engelse bommenwerper op de terugweg van een bombardement op Gelsenkirchen door een Duitse nachtjager neergehaald. De Whitley (Mark V, registratienummer T-4203 van het 78th Bomb Squadron, rompcode EY) stortte neer op het bevroren weiland bij de Kattedarm, iets ten westen van Millingen. Alle vijf bemanningsleden kwamen om het leven. In 1957 zijn zij herbegraven (grafnummers IV-B-8 tot en met IV-B-12) op het Britse ereveld van de Commonwealth War Graves Commission te Mook.

Onthulling
Het monument is onthuld op 29 november 1959.

Info


Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Millingen aan de Rijn (gemeente Berg en Dal) bestaat uit een afgebrokkeld metselwerk met glasplaten, een houten kruis en vier panelen. Op de vier panelen staan namen vermeld van omgekomen dorpsgenoten, twee Millingse soldaten die op de Grebbeberg sneuvelden, vijf gesneuvelde Britse militairen en een aantal vermiste Amerikaanse militairen. Op de glasplaten staan de namen van oorlogsslachtoffers vermeld.

Symboliek
Het kruis is een symbool van dood en herleven. Het afgebrokkelde metselwerk verwijst naar de verwoestende werking van de oorlog. Het kwetsbare glas beeldt het fragiele mensenleven uit. Tegelijkertijd biedt het transparante glas een nieuw zicht op de toekomst.

Wijziging
Oorspronkelijk stond het gedenkteken op het St.-Antoniusplein. In 1993 is het verplaatst naar het plein voor het gemeentehuis.

Overige info


Locatie
Het monument is geplaatst op het plein voor het gemeentehuis, gelegen aan de Heerbaan in Millingen aan de Rijn (gemeente Berg en Dal).

Bron
Gemeente Millingen aan de Rijn.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief