Menu

Milsbeek, Brits ereveld

Artiest: Sir Reginald Blomfield (ontwerp Offerkruis)
Milsbeek, Brits ereveld

Geschiedenis


Het Britse ereveld herinnert de inwoners van Milsbeek (gemeente Gennep) aan 210 militairen van het Britse Gemenebest die tijdens operatie 'Veritable' op Nederlands grondgebied zijn gesneuveld. Dit kerkhof is het kleinste van de zestien Britse erevelden in Nederland.

De militairen die hier begraven liggen, hebben de volgende nationaliteit:
Verenigd Koninkrijk - 208
Australië - 1
Royal Marine - 1

Op 8 februari 1945 ging operatie 'Veritable' van start. Het doel was zo spoedig mogelijk de Rijn over te steken. Aan de opmars ging een bombardement door ongeveer 800 zware bommenwerpers vooraf. Kleef en Goch waren de eerste doelen. Toen de 43ste Wessex Divisie (een van de best getrainde onderdelen van het 2de Britse Leger) bij de operatie werd ingezet, had deze al 10.000 man verloren sinds D-Day (6 juni 1944). De geallieerden konden door felle tegenstand pas eind maart bij Wezel de Rijn oversteken.

Het ereveld staat onder bescherming van de Commonwealth War Graves Commission.

Info


Vorm en materiaal
Het Britse ereveld in Milsbeek (gemeente Gennep) herbergt de graven van 210 gesneuvelde militairen. Bij elk graf is een zerk van witte natuursteen geplaatst. In het midden van het ereveld staat een 'Cross of Sacrifice', vervaardigd uit Portland natuursteen. Op het kruis is een bronzen zwaard aangebracht.

De inrichting van Britse erevelden is uniform in alle 140 landen waar de Commonwealth War Graves Commission verantwoordelijk is voor het onderhoud van de oorlogsgraven.

Symboliek
Het offerkruis staat symbool voor de Britse militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland zijn gesneuveld.

Overige info


Locatie
Het ereveld bevindt zich achter de R.K. kerk, gevestigd aan de Kerkstraat te Milsbeek (gemeente Gennep).

Bron
Ter nagedachtenis en ter bezinning - Oorlogs- en verzetsmonumenten in Nijmegen en omgeving van Margreet Janssen Reinen, Miep Janssen Reinen-Wannet en Ab Uijen. (Molenhoek 1994). ISBN 90-71832-25-2.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief