Monster, 'Indië-monument'

Geschiedenis

Het 'Indië-monument' in Monster (gemeente Westland) is opgericht ter nagedachtenis aan zes medeburgers die als militair in het voormalig Nederlands-Indië zijn gesneuveld.

De namen van de zes slachtoffers luiden:

J.Th. van der Hoeven (Biak, 16-01-1958), G. van der Hout (Djokjakarta, 01-03-1949), G. Kemeling (Pakanbaroe, 24-08-1945), J. Kooper (Tukbugel, 29-08-1947), J. van der Meer (Modjasari, 28-05-1949) en C.J. van Sprosen (Kabandjahé, 19-10-1947).

Oprichting
De gedenkplaat is geplaatst op initiatief van de Vereniging van Oud-Militairen Indiëgangers en de Veteranen Reünie Commissie Monster.

Onthulling
Het monument is onthuld op 17 april 1996 door burgemeester P.G.A. Captijn en nabestaanden van de omgekomen Indiëgangers.

Vorm en materiaal
Het 'Indië-monument' in Monster (gemeente Westland) is een ingemetselde plaquette van natuursteen met het logo 'Burgerlijk insigne van het Ereteken van Orde en Vrede' (de 'demobilisatiespeld'). De gedenkplaat is 50 centimeter breed en 50 centimeter diep.

De tekst op de plaquette luidt:

'TER HERINNERING
AAN HEN DIE VIELEN
-WAAR OOK TER WERELD-
NA 5 MEI 1945'.

Overige info

Locatie
De plaquette is ingemetseld in de bestrating voor het oorlogsmonument op de hoek Larixlaan/Van Bemmellaan in Monster (gemeente Westland).

• Gemeente Westland;
  • Monumenten/gedenktekens in de provincie Zuid-Holland voor overleden militairen in het voormalig Nederlands-Indië en Nieuw Guinea in de periode 1945-1962, uitgegeven door de Verenigingen Oud Militairen Indië- en Nieuw-Guineagangers Zuid-Holland Noord en Zuid-Holland Zuid.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief