Menu

Moordrecht, 'Joods monument'

Artiest: Aad de Wit
Moordrecht, 'Joods monument'

Geschiedenis


Het 'Joods monument' in Moordrecht (gemeente Zuidplas) is opgericht ter nagedachtenis aan vier joodse medeburgers die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter zijn gedeporteerd en omgebracht.De namen van de vier slachtoffers luiden:Joseph van Bueren, Moses van Bueren, Celina van Bueren-Slier en Juda Hans Falkenburg.Oprichting Nadat de Historische Vereniging Moordrecht in 1997 zekerheid had over de overlijdensdatum van de betrokkenen werd tot oprichting van het gedenkteken besloten.Onthulling Het monument is onthuld op 27 januari 1999 door door mevrouw C.M. van der Bie-Van Vliet.

Info


Vorm en materiaal Het 'Joods monument' in Moordrecht (gemeente Zuidplas) is een bronzen plaquette, bevestigd op een rechthoekige, gemetselde zuil. Op de plaat zijn in reliëf verscheidene afbeeldingen aangebracht, waaronder drie joodse mannen en een joodse vrouw met koffers. De plaquette is 1 meter hoog en 65 centimeter breed. De zuil is 2 meter 20 hoog, 1 meter breed en 25 centimeter diep.Tekst De tekst op de plaquette luidt:'MOORDRECHTWESTERBORKCELINA VAN BUEREN-SLIER MOSES VAN BUEREN JOSEPH VAN BUEREN JUDA HANS FALKENBURG OMGEBRACHT AUG. 1942AUSCHWITZ.'Digitaal Joods Monument De joodse oorlogsslachtoffers die op dit gedenkteken vermeld staan, zijn tevens opgenomen in het 'Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland'. Hierin vindt u meer informatie over deze personen met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.Onder het kopje 'Geschiedenis' op deze pagina kunt u op een persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

Overige info


Locatie Het monument bevindt zich op de Oude Begraafplaats, gelegen aan de Kon. Julianastraat te Moordrecht (gemeente Zuidplas).Bron Gemeente Moordrecht.Voor meer informatie Oorlog en bevrijding in Moordrecht van Panc. Vink.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief