Menu

Nes, gedenkraam in de Kardinaal de Jongschool

Artiest: H. van Wissen
Nes, gedenkraam in de Kardinaal de Jongschool

Geschiedenis


Het gedenkraam in de Kardinaal de Jongschool te Nes (gemeente Ameland) is opgericht ter nagedachtenis aan Zijne Eminentie Johannes de Jong, die tijdens de Tweede Wereldoorlog leiding gaf aan het kerkelijk verzet tegen de bezetter.

Kardinaal De Jong werd op 10 september 1885 te Nes op Ameland geboren en stierf in Amersfoort op 8 september 1955. Na zijn priesterwijding studeerde kardinaal De Jong theologie en wijsbegeerte in Rome. In 1914 werd hij hoogleraar aan het groot-seminarie te Rijsenburg (Utrecht) en in 1931 president van de instelling. In 1935 werd hij Coadjutor en in 1936 aartsbisschop van Utrecht.

Dr. Johannes de Jong trad bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog al spoedig op als leider van het kerkelijk verzet tegen het nationaal-socialisme en liet in 1941 de bestaande veroordeling van de NSB in verscherpte vorm van alle kansels herhalen. In samenwerking met de protestantse voormannen werd het kerkelijk verzet ontwikkeld, waarbij prof. Titus Brandsma een voorname rol heeft gespeeld. Door zijn standvastige houding tegenover de bezetter kreeg aartsbisschop De Jong de bijnaam 'IJzeren Jan'. Na de oorlog werd de kardinaal geëerd met het Grootkruis van de Nederlandse Leeuw. Bijna 70 jaar oud stierf hij in Amersfoort en werd hij begraven op de R.K. begraafplaats 'Sint-Babara' in Utrecht.

Onthulling
Het monument is onthuld in september 1952.

Info


Vorm en materiaal
Het gedenkraam in de Kardinaal de Jongschool te Nes (gemeente Ameland) is een gebrandschilderd raam met een afbeelding van het persoonlijk wapen van kardinaal De Jong.

Teksten
De tekst op het raam is de lijfspreuk van kardinaal De Jong:

'DOMINUS MIHI ADJUTOR'.

De vertaling van de lijfspreuk luidt: 'De heer is mijn helper'.

De tekst links op het raam luidt:

'AAN KARDINAAL DE JONG'.

De tekst rechts op het raam luidt:

'ZOON VAN HET EILAND
AD 1952'.

Wijziging
In 1980 is het raam verplaatst van de oude naar de nieuwe Kardinaal de Jongschool.

Overige info


Locatie
Het gedenkraam bevindt zich in de nieuwe Kardinaal de Jongschool aan het Bramerduinpad te Nes (gemeente Ameland).

Bronnen

  • Verzetsmuseum Friesland: www.verzetsmuseum.nl;
  • Tekens aan de weg - Tekens aan de wand, C. Reitsma (Leeuwarden, 1980). ISBN 9033020009.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief