Nieuw-Loosdrecht, oorlogsmonument

Artiest:Paul Grégoire (1915-1988)
Nieuw-Loosdrecht, oorlogsmonument

Geschiedenis


Het oorlogsmonument in Nieuw-Loosdrecht (gemeente Wijdemeren) is opgericht ter nagedachtenis aan alle medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogsgeweld zijn omgekomen. In het bijzonder worden tien personen herdacht die op 20 maart 1945 op 50 meter afstand van het gedenkteken door de bezetter zijn gefusilleerd.Onthulling Het monument is onthuld in 1946.

Info


Vorm en materiaal Het oorlogsmonument in Nieuw-Loosdrecht (gemeente Wijdemeren) is een natuurstenen beeld van een stervende mannenfiguur met een duif op zijn rechterarm. Om zijn armen en één been draagt hij gebroken boeien. Het beeld is geplaatst op een taps toelopende, tufstenen zuil met kapiteel. Het gedenkteken is 70 centimeter hoog, 85 centimeter breed en 69 centimeter diep. De zuil bevat de namen van tien door de bezetter gefusilleerde personen en van andere oorlogsslachtoffers uit Loosdrecht en omstreken. Ook is de naam van de ontwerper aangebracht.Symboliek Het beeld symboliseert een gevallen strijder die zich van zijn aardse banden ontdoet. De duif verbeeldt zijn bevrijding. In tijdschrift De Tijd is in het kader van de onthulling de betekenis van het gedenkteken als volgt omschreven:'Grégoire sublimeerde dit ontwerp tot de vallende figuur, die de aardsche banden losbreekt, terwijl een duif zijn bevrijden goedt symboliseert. [...] Zonder pathos, zonder literair te zijn, ligt daar de neergeslagen mensch, die toch bevrijd werd, wellicht meer bevrijd dan wij, de overlevenden van den wereldbrand.'Wijziging In 2001 is aan de linkerkant van het monument een bordje geplaatst met daarop nogmaals de namen van de oorlogsslachtoffers, omdat de namen op de zuil zijn vervaagd. In 2020 is het park rondom het monument volledig opgeknapt.

Overige info


Locatie Het monument is geplaatst op het Jaap Zeldenrijkplantsoen, ter hoogte van Nieuw-Loosdrechtsedijk te Loosdrecht (gemeente Wijdemeren). Hier bevindt zich eveneens het 'Joods monument'.Bronnen
  • Gemeente Wijdemeren;
  • www.tgooi.info;
  • Tijdschrift De Tijd van 7 november 1946;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/|1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.
Voor meer informatie
  • Loosdrecht, Geschiedenis en Architectuur van H. Lägers en M. Strating (Zeist 1998);
  • Het Loosdrechtse Oorlogsmonument van J. van der Menlen (Historische Kring Loosdrecht, 27e jaargang, nr. 128, juli 2000);
  • Streekarchief Gooi en Vechstreek, Oude Enghweg 23 te Hilversum (dossier 1363), tel: 035 - 629 26 46.
Menu