Nieuwkoop, 'Indië-monument'

Geschiedenis

Het 'Indië-monument' in Nieuwkoop is opgericht ter nagedachtenis aan alle Nederlandse militairen die tijdens de politionele acties (1949-1949) in het voormalige Nederlands-Indië zijn gesneuveld, waaronder de uit Nieuwkoop afkomstige militair Th. C. van Beek.

Onthulling
Het monument is onthuld op 28 oktober 2002 door burgemeester Dr. G.O van Veldhuizen en mevrouw M. Vork-van Beek, nabestaande van het slachtoffer.

Vorm en materiaal
Het 'Indië-monument' in Nieuwkoop is een rode marmeren gedenksteen, geplaatst op een schuin aflopende natuurstenen verhoging.

De tekst op de gedenksteen luidt:

'1945 1950
WEL GESTORVEN - NIET VERGETEN
VOOR HEN DIE RUSTEN
IN HET VOORMALIG NED-INDIË

29-8-1927 T.C. VAN BEEK 28-5-1949.'

Overige info

Locatie
Het monument is geplaatst op de begraafplaats van de Katholieke Kerk in Nieuwkoop.

Bron
Monumenten/gedenktekens in de provincie Zuid-Holland voor overleden militairen in het voormalig Nederlands-Indië en Nieuw Guinea in de periode 1945-1962, uitgegeven door de Verenigingen Oud Militairen Indië- en Nieuw-Guineagangers Zuid-Holland Noord en Zuid-Holland Zuid.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief