Menu

Nijverdal, gedenkplaat in de voormalige Koninklijke Stoomweverij

Geschiedenis


De gedenkplaat in de voormalige Koninklijke Stoomweverij te Nijverdal (gemeente Hellendoorn) is opgericht ter nagedachtenis aan 26 personeelsleden die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen.

De namen van de 26 slachtoffers luiden:

TH.H. Alferink, T. Braakman, A. Broekmate, J. Dennekamp, T. Elbers, G.H. Ezeman, H. Frankenhuis, J. Gottemaker, H. Gijsbers, H. Kampman, J.H. Klink, G. Langekamp, W. Lazoe, A.J. Nijmeijer, H. Podt, A. Poppe, Ja. Preuter, J. Preuter, Ja. Scholing, G. Schutten, A. Schuttevaar, A. Schuurman, H. Slettenhaar, G.J. Sloover, H. Stegink en E. van de Werfhorst.

Info


Vorm en materiaal
De gedenkplaat in de voormalige Koninklijke Stoomweverij te Nijverdal (gemeente Hellendoorn) is uitgevoerd in hout. Aan de bovenzijde van de plaat is een bronzen vaandel met kroon aangebracht.

Teksten
De tekst op het vaandel luidt:

'1940 - 1945'.

De tekst op de gedenkplaat luidt:

'TH.H. ALFERINK
T. BRAAKMAN
A. BROEKMATE
J. DENNEKAMP
T. ELBERS
G.H. EZEMAN
H. FRANKENHUIS
J. GOTTEMAKER
H. GIJSBERS
H. KAMPMAN
J.H. KLINK
G. LANGEKAMP
W. LAZOE
A.J. NIJMEIJER
H. PODT
A. POPPE
JA. PREUTER
J. PREUTER
JA. SCHOLING
A. SCHUTTEVAAR
A. SCHUURMAN
H. SLETTENHAAR
G.J. SLOOVER
H. STEGINK
E. VAN DE WERFHORST
†.'

Digitaal Joods Monument
Een joods oorlogsslachtoffer dat op dit gedenkteken vermeld staat, is tevens opgenomen in het 'Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland'. Hierin vindt u meer informatie over deze persoon met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje 'Geschiedenis' op deze pagina kunt u op de persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

Overige info


Locatie
De gedenkplaat hangt in het voormalige gebouw van de Konijnklijke Stoomweverij, thans de weverij van het textielbedrijf Koninklijke Ten Cate Advanced Weaving, aan de R. van der Muelenweg in Nijverdal (gemeente Hellendoorn).

Bron
Joodse oorlogsmonumenten in de provincie Overijssel van H. Hamburger en J.C Regtien, met medewerking van Fr. van Echten (Bedum, Uitgeverij Profiel, 2002). ISBN 90 5294 294 8.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief