Menu

Nuis, kunstwerk bij Kamp Nuis

Artiest: Gert Sennema
Nuis, kunstwerk bij Kamp Nuis

Geschiedenis


Het kunstwerk in Kamp Nuis herinnert aan de personen die tussen 1941 en 1964 in het kamp verbleven.

In 1941 werd het Kamp Nuis gebouwd voor de Nederlandse Arbeidsdienst die werden ingezet bij de ruilverkavelingsprojecten rond Lucaswolde. In 1944 verdwenen met de opheffing van de dienst ook de gevangenen. De bedoeling was om er vervolgens Duitsers te huisvesten, waarvoor het kamp werd versterkt met afweergeschut en mitrailleursnesten. De soldaten waren echter nodig aan het front en in plaats van hen werden er daarom NSB-vluchtelingen uit Arnhem en Limburg gehuisvest. In 1945, na de oorlog, werden zij afgelost door gevangengenomen collaborateurs, die onder zeer slechte omstandigheden werden vastgehouden door de Binnenlandse Strijdkrachten; de toestand was zo slecht dat sommige BS'ers wegliepen omdat ze zich afvroegen of ze om deze reden in het verzet hadden gezeten. In 1948 werd het omgevormd tot dependance van de jeugdgevangenis van Veenhuizen, waar ook een aantal SS'ers werden gehuisvest, ditmaal onder betere omstandigheden. In 1951 werden zij opgevolgd door gevluchte Ambonezen (gezinnen van KNIL-militairen), die er verbleven tot 1964. Toen de laatste Ambonezen verhuisden naar woningen in Marum, Drachten, Hoogkerk of De Wijert in Groningen werd het kamp gesloten. Alles werd gesloopt en niets herinnerde meer aan het kamp. In 2010 opperde Plaatselijk Belang Nuis-Niebert om er een kunstwerk te plaatsen ter herinnering aan het kamp. In oktober 2011 kwam dit kunstwerk er ook daadwerkelijk.

Oprichting
Het kunstwerk bij voormalig Kamp Nuis is een initiatief van Plaatselijk Belang Nuis-Niebert.

Onthulling
Het kunstwerk is op 15 oktober 2011 onthuld.

Info


Vorm en materiaal
Het kunstwerk bij het voormalige Kamp Nuis (gemeente Westerkwartier) is een bronzen standbeeld van een Molukse man die weemoedig achterom kijkt naar het Kamp.

Symboliek
De kunstenaar van het standbeeld te Nuis koos voor het standbeel vanwege de geschiedenis van het kamp. De Molukse man kijkt weemoedig achterom naar de geschiedenis van Kamp Nuis.

Overige info


Locatie
Het kunstwerk bij voormalig Kamp Nuis in Nuis staat bij het voormalige ingang van het Kamp.

Bronnen

Voor meer informatie

Sonja Sekewael 'Kamp Nuis, 1951 - 1964', 2005.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief