Menu

Nunspeet, monument voor een Amerikaanse piloot

Geschiedenis


Het monument voor een Amerikaanse piloot herinnert aan de crash van F/2nd lt Clude Lee Coldren met toestel P-47 Thunderbolt te Harderwijkerweg 85, Nunspeet. Er stonden veel mensen te kijken naar de brandende winkel en het neergestorte vliegtuig. De politie zette de omgeving af. Een groep Duitse soldaten kwam en joeg de mensen van de weg. Twee van die Duitse soldaten plunderden de vlieger. Josef Frontzek nam een portefeuille met Nederlands, Frans en Belgisch geld, een polshorloge, een zakhorloge, een bundeltje kaarten en een doos met verbandgaas, kompas, chocolade en ongeveer twintig foto’s mee. Toen Oberfeldwebel Gerhard kwam, moest Frontzek een deel van de buit afstaan. Zeker is dat Frontzek het polshorloge hield. De foto’s werden verscheurd. Vrachtrijder Anthonie Ton vond een van de verscheurde foto’s. Hij plakte de stukjes aan elkaar en liet de foto opnieuw afdrukken.

Clyde Lee Coldren
Piloot Clyde Lee Coldren was 24 jaar en had een dochtertje van anderhalve maand oud. Hij was op 2 oktober 1919 geboren in Grandberry (Pennsylvania). Hij studeerde aan de High School in Brandferd en kwam in 1941 bij de Amerikaanse luchtmacht. In 1943 werd hij 2e luitenant. Coldren trouwde op 6 februari 1943 met Joan Bessie Price. Dochter Candace Lee Coldren werd op 22 januari 1944 geboren.

Info


Vorm en materiaal
Het monument voor een Amerikaanse piloot te Nunspeet bestaat uit een houten paaltje met daarop een plaquette met informatie.

Tekst
De tekst op het monument luidt:

OORLOGSHERINNERING

HARDERWIJKERWEG 85, NUNSPEET

OP 8 MAART 1944 BEGELEIDT HET P-47 THUNDERBOLT JACHTVLIEGTUIG UIT RAYDON (ENGELAND), BOMMENWERPERS OP DE TERUGWEG VAN BERLIJN NAAR ENGELAND.
DOOR MOTORPROBLEMEN IS DE THUNDERBOLT OM 16:44 NEERGESTORT.

BEMANNING

F/2ND LT CLYDE L. COLDREN 24 J USAAF OVERLEDEN

F/2ND LT CLYDE L. COLDREN IS BEGRAVEN OP DE BEGRAAFPLAATS OOSTERGAARDE TE HARDERWIJK.
NA DE OORLOG OVERGEBRACHT NAAR DE U.S. CEMETERY ARDENNES IN NEUVILLE-EN-CONDROZ (BELGIË) EN VERVOLGENS OP 29 MEI 1949 HERBEGRAVEN IN VENUS (PENNSYLVENIA, VERENIGDE STATEN).

Overige info


Locatie
Het monument voor een Amerikaanse piloot bevindt zich aan de
Harderwijker 85, Nunspeet bij Restaurant Ni Hao.

Bron
Streekarchivariaat gemeente Nunspeet.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief