Menu

Oświęcim, Nederlandstalige plaquette Auschwitz-Birkenau

Oświęcim, Nederlandstalige plaquette Auschwitz-Birkenau

Geschiedenis


De Nederlandstalige plaquette bij het voormalige concentratiekamp Auschwitz-Birkenau in Oświęcim (Polen) herinnert aan de Nederlandse en de niet-Nederlandse slachtoffers die in Auschwitz zijn vermoord.

Auschwitz werd in 1940 geopend in Polen. Het was toen door Duitsland bezet. De Duitsers verbasterden die naam  van het oorspronkelijke Poolse plaatsje Oswiecim tot 'Auschwitz'. Op deze plaats stonden al barakken van het Poolse leger. Het kamp groeide uit tot een vernietigingskamp. De gevangenen die niet direct werden vermoord kwamen veelal om van de honger, door de algemene slechte behandeling, of vanwege de onmens zware werklast. Slechts 20% van de mensen die aankwamen werd geschikt bevonden om te werken.

Het eerste transport met Poolse politieke gevangenen kwam op 14 juni 1940 aan. Auschwitz was voornamelijk bedoeld voor politieke gevangenen van Poolse en Duitse afkomst. Dit gedeelte van het Auschwitz complex had een aantal permanente gebouwen. Het werd het moederkamp genoemd. Auschwitz bood nooit onderdak aan grote aantallen Joodse gevangenen. In Oktober 1941 werd het kamp uitgebreid met een groot aantal houten barakken. Dit deel van het kamp werd bekend als Auschwitz II, beter bekend als Auschwitz-Birkenau, het beruchte vernietigingskamp.

Birkenau was in eerste instantie bedoeld voor Russische krijgsgevangenen, maar deze overleden bijna altijd direct na aankomst door de slechte omstandigheden in het kamp. Een groot aantal werd tevens direct vermoord door de nazi's. Na maart 1942 ontwikkelde de SS een enorm vernietigingscomplex in Auschwitz-Birkenau, compleet met de later zo beruchte Badeanstalten - douchegelegenheid. In werkelijkheid was deze douchegelegenheid niets anders dan een gecamoufleerde gaskamer, waar de slachtoffers door middel van korrels Zyklon B de dood in werden gedreven. Zyklon B was een gifgas, dat door de SS werd gebruikt om op grote schaal mensen te kunnen vergassen in de gaskamers van de vernietigingskampen. Het gas, gemaakt van cyanide kristallen was oorspronkelijk gemaakt als een ongediertebestrijdingsmiddel. Leichenkeller - lijkenkelders werden gebruikt om de lichamen van de slachtoffers te herbergen en Einäscherungsöfen - ovens werden gebruikt om de lichamen uiteindelijk te verbranden.

Het totaal aantal omgekomen Joden in Auschwitz-Birkenau zal nooit geheel duidelijk worden, want velen werden niet geregistreerd. Schattingen lopen uiteen van 1.000.000 tot 2.500.000 omgekomen Joden in Auschwitz-Birkenau. Ook honderdduizenden Roma en Sinti werden in Birkenau vermoord.

Info


Vorm en materiaal
De Nederlandstalige plaquette in Oświęcim (Polen) in het voormalige concentratiekamp Auschwitz-Birkenau is een koperen plaquette met daarop in reliëf een tekst.

Tekst
De tekst op de Nederlandstalige plaquette bij  het voormalige concentratiekamp Auschwitz-Birkenau luidt:

‘LAAT DEZE PLAATS EEUWIG
EEN KREET VAN WANHOOP ZIJN
EN EEN WAARSCHUWING AAN
DE MENSHIED. HIER HEBBEN
DE NAZI’S OMSTREEKS
ANDERHALF MILJOEN MANNEN
VROUWEN EN KINDEREN
VERMOORD, VOORNAMELIJK
JODEN UIT VERSCHILLENDE
EUROPESE LANDEN.

AUSCHWITZ – BIRKENAU
1940 – 1945’.

Overige info


Locatie
De Nederlandstalige plaquette bevindt zich in het voormalige concentratiekamp Auschwitz-Birkenau, gelegen in Oświęcim, Polen.

Bronnen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief