Menu

Obdam, monument voor J.D.A. Hellema

Artiest: C.D. van Reijendam
Obdam, monument voor J.D.A. Hellema

Geschiedenis


Het monument voor J.D.A. Hellema in Obdam (gemeente Koggenland) is opgericht ter nagedachtenis aan de Obdamse verzetsman die hier op 10 februari 1945 tijdens een ontsnappingsactie om het leven is gekomen. Hij werd in het achterhoofd getroffen en overleed ter plaatse.

In de hongerwinter van 1944-1945 werden door Britse piloten met regelmaat wapens en kisten met kleren en spullen gedropt voor het verzet in West-Friesland. Johan Hellema, een papierwarenfabrikant uit Zaandam, is op het idee gekomen om wapens in een schip met een dubbele bodem te vervoeren.

Op 10 februari 1945 was Hellema aanwezig bij een bijeenkomst van de verzetsgroep bij leider Hil Schipper in Spanbroek. Ook andere belangrijke ondergrondse kopstukken als de Alkmaarse chirurg Frederik Haverkamp en de Amsterdamse verzetsman Tobias Biallosterski (schuilnaam Hans Engelse) waren present. Tijdens hun tocht met de auto richting Amsterdam werden zij door de bezetter, die op de hoogte was van de Engelse droppingsacties, bij Wognum gearresteerd. De gevangenen werden verhoord en in een kamer van het gemeentehuis van Obdam opgesloten. Schipper, die op de hoogte was van de arrestatie, omsingelde met een aantal bewapende verzetsmannen het gemeentehuis. De gevangenen, die de schoten hoorden, zagen kans een ontsnappingspoging te wagen. Tijdens zijn vlucht werd Johan Hellema door een kogel in het achterhoofd getroffen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 1 september 1948 door burgemeester De Boer.

Info


Vorm en materiaal
Het monument voor J.D.A. Hellema in Obdam (gemeente Koggenland) is een ingemetselde plaquette van witte natuursteen. De gedenkplaat is 1 meter 50 hoog, 1 meter 20 breed en 20 centimeter diep.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'HIER VIEL OP 10 FEBRUARI 1945
IN DE LEEFTIJD VAN 48 JAAR
J.D.A. HELLEMA
IN DE STRIJD VOOR DE BEVRIJDING VAN ONS VADERLAND.
ZIJN DAPPER HART STAAT STIL
ZIJN GEEST ZAL IMMER ONS GELEIDEN'.

Restauratie
In 1986 is de gedenkplaat vernieuwd en vereenvoudigd.

Overige info


Locatie
Het monument bevindt zich in de Burgemeester Dekkerstraat te Obdam (Gemeente Koggenland).

Bronnen

  • Gemeente Koggenland;
  • De oorlog maakte alles anders. Herinneringen aan de jaren 1940-1945 in Obdam, Hensbroek en Wogmeer van Jan Vriend (gemeente Obdam, 1995). ISBN 90-9008345-6.

Voor meer informatie
Zij sprongen bij maanlicht van Eddy de Roevet. Uitgeverij Hollandia BV, 1985. ISBN 90-6045-389-1.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief