Menu

Ommen, monument op de Joodse begraafplaats

Ommen, monument op de Joodse begraafplaats

Geschiedenis


Het monument op de Joodse begraafplaats in Ommen is opgericht ter nagedachtenis aan 32 joodse medeburgers die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter zijn gedeporteerd en omgebracht.

De namen van de 32 joodse slachtoffers luiden:

Maurits Isedoor Bierman, Josephine Bierman-Zilverberg, David Cohen, Perlina Cohen-Hoogstraat, Benjamin van Gelder, Johanna van Gelder-Mogendorff, Maurits Salomon Godschalk, Salomon van der Hoek, Joseph van der Hoek, Salomon van der Hoek, Jacob van der Hoek, Geertje van der Hoek-Bierman, Hertog de Lange, Sara Zette de Lange-van der Hoek, Salomon Mozes de Lange, Roosje Henriette Sophie de Lange, Jetje Sophie de Lange, Gompel de Levie, Hartog de Levie, Jacob de Levie, Evalien de Levie, Johanna de Levie, Eva de Levie-van Gelder, Eva de Levie-Leman, Levie Louis Vomberg, Racheltje Vomberg-Vos, Manuel Mozes Vomberg en Mozes Hartog Abraham Vomberg.

Op het monument staan de namen van enkele slachtoffers anders vermeld dan in het Digitaal Joods Monument.

In 1941 woonden in de gemeente Ommen 56 joden. Slechts 24 van hen hebben de bezettingsjaren overleefd.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1982.

Info


Vorm en materiaal
Het monument op de Joodse begraafplaats in Ommen is een natuurstenen gedenksteen.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

'TER HERINNERING AAN DE JOODSE
INWONERS VAN DE GEMEENTE
OMMEN GEDEPORTEERD EN OVERLEDEN
1940 - 1945.'

Hieronder zijn de namen van 32 joodse slachtoffers aangebracht.

Digitaal Joods Monument
De joodse oorlogsslachtoffers die op dit gedenkteken vermeld staan, zijn tevens opgenomen in het 'Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland'. Hierin vindt u meer informatie over deze personen met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje 'Geschiedenis' op deze pagina kunt u op een persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

Overige info


Locatie
Het monument bevindt zich op de Joodse begraafplaats aan de Dr. A.C. van Raaltestraat in Ommen.

Bron
Joodse oorlogsmonumenten in de provincie Overijssel van H. Hamburger en J.C Regtien, met medewerking van Fr. van Echten (Bedum, Uitgeverij Profiel, 2002). ISBN 90 5294 294 8.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief