Menu

Oostelbeers, Lancastermonument

Oostelbeers, Lancastermonument

Geschiedenis


Het Lancastermonument herinnert aan de zeven bemanningsleden van de Lancaster MK I bommenwerper die op 13 juni 1944 is neergestort in Oostelbeers na aanvallen van een Duitse nachtjager. Hierbij zijn alle bemanningsleden omgekomen.

Oprichting

Het Lancastermonument is opgericht op iniatief van Ad van Zantvoort en René Poierrié met medewerking van Heemkundige Kring De Beerschen Aard met name Piet Aarts en Peter Deenen.

Onthulling
Het Lancastermonument is onthuld op 11 Juni 2016 door een neef van één van de slachtoffers;  rugkoepelschutter M. O’Dea.

Info


Het Lancastermonument te Oostelbeers (gemeente Oirschot) bestaat uit een aluminium plaat van 30 cm bij 25 cm op een houten pilaar. Op deze plaat is een afbeelding aangebracht van het 622 Squadron. Ook is op de plaat tekst aangebracht.

Tekst
De tekst op het monument luidt:

"OP 12 JUNI 1944 WERD DE LANCASTER MK I BOMMENWERPER VAN HET 622 SQUADRON (RAF BOMBER COMMAND) LL812, GI-Z, GEVLOGEN DOOR F/O W.R.RATTLE UITGEZONDEN VOOR EEN BOMBARDEMENTSVLUCHT OP DE OLIERAFFINADERIJEN BIJ GELSENKIRCHEN. IN DE VROEGE MORGEN VAN 13 JUNI 1944 WERD DE LANCASTER ONDERSCHEPT EEN AANGEVALLEN DOOR EEN DUITSE NACHTJAGER BOVEN OIRSCHOT. DE LANCASTER WERD DAARBIJ ZWAAR GETROFFEN EN VLOOG IN BRAND WAARNA HET BIJ DEZE PLAATS CRASHTTE. ZEVEN JONGE BEMANNINGSLEDEN VERLOREN DAARBIJ HUN LEVEN. 

PILOOT F/O W.F. RATTLE  29 RAAF
NAVIGATOR F/SGT R.J.W. MOORE  24 RAAF
RADIO TELEGRAFIST F/SGT R.P.P. HOLDEN  24 RAAF BOMMENRICHTER F/O W.R. TANNER  27 RAAF BOORDWERKTUIGKUNDIGE SGT. F.M. LEANEY RAF RUGKOEPELSCHUTTER SGT M. O'DEA  24 RAF STAARTSCHUTTER SGT R. BRAMLEY 26 RAF."

Overige info


Locatie
Het Lancastermonument bevindt zich aan de zuidelijke kanaaldijk aan het Wilhelminakanaal ter hoogte van de “Manse Brug” te Oostelbeers (gemeente Oirschot)

Bronnen
Dhr. Ad van Zantvoort.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief