Menu

Oranjekanaal, monument voor Antoine Treis

Oranjekanaal, monument voor Antoine Treis

Geschiedenis


Het monument voor Antoine Treis in Oranjekanaal is opgericht ter nagedachtenis aan de Franse sergeant die hier in de bevrijdingsweek om het leven kwam.In de nacht van 7 op 8 april 1945 landden in een groot gedeelte van Drenthe groepjes parachutisten van de Special Air Services (SAS). De meesten van hen waren van Franse afkomst. Deze para's hadden als doel het plegen van sabotageacties en het veroveren van enkele strategisch belangrijke objecten, maar vooral het stichten van verwarring onder de Duitse bezetter. Met deze acties ondersteunden zij het geallieerde leger, dat Drenthe op enkele dagen genaderd was.Onthulling Het monument is onthuld door de heer Reijntjes.

Info


Vorm en materiaal Het monument voor Antoine Treis in Oranjekanaal (gemeente Midden-Drenthe) is een houten kruis met plaquette. Het gedenkteken is 1 meter hoog, 40 centimeter breed en 10 centimeter diep.Tekst De tekst op het monument luidt:‘IN HERINNERING ANTOIN TREIS’.

Overige info


Locatie Het kruis is bevestigd aan de achtermuur van een voormalige vlasfabriek, gelegen aan het Oranjekanaal te Oranjekanaal.Bron Inventarisatieproject Sporen van de Tweede Wereldoorlog in Drenthe (uitgevoerd door het Erfgoedhuis van Drenthe in opdracht van de provincie Drenthe).

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief