Menu

Orry-La-Ville, Militaire gedenkplaat op het Nederlands ereveld (1)

Orry-La-Ville, Militaire gedenkplaat op het Nederlands ereveld (1)

Geschiedenis


De Militaire gedenkplaat op het Nederlandse ereveld in Orry-la-Ville (arrondissement Senlis) herinnert aan de Nederlandse militairen die in Frankrijk om het leven zijn gekomen. 

Er zijn Nederlandse militairen gesneuveld bij de torpedering van het Franse ss Pavon bij Duinkerken op 20 mei 1940. Nederlandse militairen van de Prinses Irene Brigade sneuvelden tijdens D-Day in Normandië en de bevrijding van Noord-Frankrijk. Na de terugtrekking van de Franse en Nederlandse troepen in 1940 uit Zeeland werd Duinkerken bereikt, waarna 1.430 Nederlandse militairen werden ingescheept aan boord van het Franse ss. 'Pavon' van de Compagnie de Navigation d'Orbigny richting Cherbourg of Le Havre. Een uur na vertrek uit Duinkerken werd het schip getroffen door een Duitse vliegtuigbom, die het met soldaten volgepakte middenruim raakte. Zeventig soldaten kwamen hierbij in de vlammenzee om het leven. In de paniek die aan boord ontstond sprongen ongeveer tachtig Nederlanders in zee en verdronken. De kapitein kon het brandende schip echter nog bij Calais op het strand zetten. Een deel van de doden ligt begraven op het Nederlandse ereveld in Orry-la-Ville bij Parijs.

Onthulling
Het ereveld is ingewijd in 1958.

Onderhoud
Het ereveld wordt onderhouden door de Franse zusterorganisatie van de Nederlandse Oorlogsgravenstichting.

Info


Vorm en materiaal
De militaire gedenkplaat op het Nederlands ereveld in Orry-la-Ville (arrondissement Senlis) is vervaardigd van witte natuursteen. Op twee gedenkplaten zijn de namen van Nederlandse militairen aangebracht die omkwamen bij de torpedering van het Franse ss. Pavon bij Duinkerken in 1940. 

Teksten
De tekst luidt:

'KONINKRIJK DER NEDERLANDEN
IN FRANKRIJK RUSTEN BUITEN DIT EREVELD

[Een lijst met namen]

* GENOEMDE SLACHTOFFERS ZIJN LATER
HERBEGRAVEN OP DIT EREVELD.'

Overige info


Locatie
Het ereveld bevindt zich in Orry-la-Ville (arrondissement Senlis), op ongeveer 30 km ten noorden van Parijs, aan de linkerkant van de weg Paris-Senlis (Route Nationale, nummer 17), even voorbij het dorp La Chapelle-en-Serval. Het erekerkhof is ook bereikbaar via de A1. Bij de afslag Survilliers links over de A1 richting RN 127, rechtsaf richting Senlis.

Bronnen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief