Menu

Orry-La-Ville, Verzetsgedenkplaat op het Nederlands ereveld

Geschiedenis


De verzetsgedenkplaat herinnert aan 13 Nederlandse verzetsstrijders die omkwamen in het Franse verzet en tijdens hun doortocht door Frankrijk.

Het Nederlands ereveld in Orry-la-Ville (arrondissement Senlis) herinnert aan 222 Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Frankrijk zijn omgekomen.


Er zijn Nederlandse militairen gesneuveld bij de torpedering van het Franse ss Pavon bij Duinkerken op 20 mei 1940. Nederlandse militairen van de Prinses Irene Brigade sneuvelden tijdens D-Day in Normandië en de bevrijding van Noord-Frankrijk. In Frankrijk zijn 35 Nederlandse burgers door oorlogshandelingen om het leven gekomen.

Na de terugtrekking van de Franse en Nederlandse troepen in 1940 uit Zeeland werd Duinkerken bereikt, waarna 1.430 Nederlandse militairen werden ingescheept aan boord van het Franse ss. 'Pavon' van de Compagnie de Navigation d'Orbigny richting Cherbourg of Le Havre. Een uur na vertrek uit Duinkerken werd het schip getroffen door een Duitse vliegtuigbom, die het met soldaten volgepakte middenruim raakte.

Zeventig soldaten kwamen hierbij in de vlammenzee om het leven. In de paniek die aan boord ontstond sprongen ongeveer tachtig Nederlanders in zee en verdronken. De kapitein kon het brandende schip echter nog bij Calais op het strand zetten. Een deel van de doden ligt begraven op het Nederlandse ereveld in Orry-la-Ville bij Parijs.

Initiatief
De verzetsgedenkplaat op het ereveld werd geschonken door de voormalige verzetsbeweging 'Union Patriotique Néerlandaise' (Nederlandse Patriottistische Unie).

Onthulling
Het ereveld is ingewijd in 1958.

Onderhoud
Het ereveld wordt onderhouden door de Franse zusterorganisatie van de Nederlandse Oorlogsgravenstichting.

Info


Vorm en materiaal
De verzetsgedenkplaat op het Nederlands ereveld in Orry-la-Ville (arrondissement Senlis) is vervaardigd van witte natuursteen.De plaquette bevindt zich in een ereportaal bevinden zich vier gedenkplaten van witte natuursteen met de namen van 108 Nederlandse oorlogsslachtoffers die niet hier konden worden begraven.

Tekst

De tekst op de verzetsgedenkplaat is zowel in het Nederlands als Frans en luidt:

'OPDAT ZIJ MET EERE MOGEN RUSTEN

TER NAGEDACHTENIS AAN DE NEDERLANDSE
VERZETSSTRIJDERS IN FRANKRIJK GEVALLEN
VOOR DE VRIJHEID VAN HUN VADERLAND EN ZIJN
BONDGENOTEN GEDURENDE DE OORLOG 1940-1945

A.J. BARON VAN BOETZELAER . J.C.J. BARON BRANTSEN
J.M. CAUBO . J.L.G. DOORNIK . J. KOLKMAN . J.J. MOHR
B.M. NIJKERK . J. VAN PRAAG . J. RUYS . TH. ROGGE
V.J.M. SWANE . J. TESTERS . GABRIELLE WEIDNER

TER HERINNERING AAN DE FRANS-NEDERLANDSE
SAMENWERKING IN HET VERZET GEDURENDE DE
OORLOG 1940-1945 EN TER NAGEDACHTENIS
AAN DE FRANSE EN ANDERE GEALLIEERDE
VERZETSSTRIJDERS DIE VIELEN VOOR DE VRIJHEID
VAN NEDERLAND EN ZIJN BONDGENOTEN.'

Overige info


Locatie
Het ereveld bevindt zich in Orry-la-Ville (arrondissement Senlis), op ongeveer 30 km ten noorden van Parijs, aan de linkerkant van de weg Paris-Senlis (Route Nationale, nummer 17), even voorbij het dorp La Chapelle-en-Serval. Het erekerkhof is ook bereikbaar via de A1. Bij de afslag Survilliers links over de A1 richting RN 127, rechtsaf richting Senlis.

Bronnen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief