Menu

Oudenbosch, bevrijdingsmonument

Artiest: Jacques J. van Poppel (1909-1976)
Oudenbosch, bevrijdingsmonument

Geschiedenis


Het bevrijdingsmonument herinnert de inwoners van Oudenbosch (gemeente Halderberge) aan de strijd tegen de bezetter en aan de herwonnen vrijheid en vrede. Oudenbosch is op 30 oktober 1944 bevrijd. 

Onthulling
Het monument is onthuld in 1960 door burgemeester Faak.

Info


Vorm en materiaal
Het bevrijdingsmonument in Oudenbosch (gemeente Halderberge) is een bronzen beeld van een vrouwenfiguur met op haar rechterhand een duif. Het beeld is geplaatst op een voetstuk. Het gedenkteken is 2 meter hoog, 60 centimeter breed en 40 centimeter diep. Op de sokkel is een reliëf van het gemeentewapen en een tekst aangebracht.

Tekst
De tekst op het monument luidt:

'30 OKTOBER 1944'.

Symboliek
De duif staat symbool voor de vrede. Sinds Noach een duif liet uitvliegen om te verkennen of de wereld, na de grote vloed, weer bewoonbaar was, is de duif een symbool geworden voor goede tijdingen. Met goede tijdingen wordt meestal het begin van de vrede bedoeld.

Wijziging
Op 4 mei 2009 is een plaquette toegevoegd aan het monument ter nagedachtenis aan hen die werden uitgezonden naar Nederlands-Indië en daar hun leven verloren.

Overige info


Bronnen

  • Gemeente Halderberge;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief