Menu

Overasselt, bevrijdingsmonument

Artiest: Leo Gerritsen, Henk van Hout
Overasselt, bevrijdingsmonument

Geschiedenis


Het bevrijdingsmonument herinnert de inwoners van Overasselt (gemeente Heumen) aan de bevrijding op 17 september 1944 door het Amerikaanse 325ste Glider, het 504de Para Infanterie Regiment en een bataljon van generaal-majoor Sosabowski's 1ste Poolse Leger.

In het kader van operatie 'Market Garden' van 17 en 18 september 1944 vonden hier droppings plaats van voorraden voor generaal James M. Gavin's troepen (het hoofdkwartier van de 82ste Airborne Divisie). Aan de kleur van de parachute kon men de vrachtgoederen herkennen: rood-munitie, wit-verband, blauw-uitrustingsstukken en geel-voedsel.

Van 17 tot 26 september 1944 wilden de geallieerden met een groot offensief (operatie 'Market Garden') een bruggenhoofd over de grote rivieren in Nederland creëren. In een bliksemsnelle aanval moesten luchtlandingstroepen bruggen veilig stellen. Grondtroepen moesten daarna vanuit België over deze bruggen oprukken naar het IJsselmeer. Bij de Amerikanen verliep alles vrij goed. De bruggen over de Maas en het Maas-Waalkanaal bij Heumen en de meeste bruggen in de omgeving van Eindhoven vielen in hun handen en na harde strijd ook de Waalbrug bij Nijmegen. Maar de Rijnbrug bij Arnhem bleek een brug te ver. De Engelse para's werden verrast door Duitse pantsertroepen en moesten zich onder zware verliezen terugtrekken naar de Betuwe. Nadat de Slag om Arnhem werd verloren, is de aanval gestokt. 

Onthulling

Het monument is onthuld op 17 september 1985.

Info


Vorm en materiaal
Het bevrijdingsmonument in Overasselt (gemeente Heumen) bestaat uit drie ijzeren parachutes.

Tekst
De tekst op het gedenkteken luidt:

'LANDINGSTERREIN PARACHUTISTEN EN GLIDERS
BIJ DE BEVRIJDING VAN OVERASSELT
OP ZONDAG 17 SEPTEMBER 1944'.

Overige info


Bron
Ter nagedachtenis en ter bezinning - Oorlogs- en verzetsmonumenten in Nijmegen en omgeving, Margreet Janssen Reinen, Miep Janssen Reinen-Wannet en Ab Uijen. (Molenhoek 1994). ISBN 90-71832-25-2.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief